I dag är Windows 8 officiellt släppt för försäljning och de allra första datorerna med operativsystemet ska finnas att köpa i butik. Under hösten har nyheter om datortillverkarnas kommande Windows 8-modeller stått som spön i backen, och det är framför allt tre datortyper som stått i centrum: Allt i ett-datorer som den Dell Inspiron One 2330 som vi testade nyligen, bärbara hybrider med skärmen som löstagbar surfplattta, och bärbara pc med pekskärm.

Alla dessa har just pekskärmen gemensamt. Windows 8 är en storsatsning på touchgränssnitt från Microsoft och pekskärm förväntas bli det nya ”normala” på många nya datorer framöver.

Det här har väckt en viss oro från köparnas håll. Är inte pekskärmar rätt dyra? Speciellt eftersom Microsoft ställer höga krav på kvalitet och sådant som multitouchfunktioner för att det ska funka bra med Windows 8? Kommer det gå att få en bra Windows 8-dator till ett överkomligt pris?

Kan finnas med annat namn
Svaret är tydligen ja. Medan alla andra tillverkare åtminstone till en början släpper notebook i den lite dyrare prisklassen presenterar Asus ett par budget-modeller. Vivobook S200E är en av dessa. Asus bytte i sista stund modellnamn på den, så om du hittar en Vivobook X202E i butikerna så är det samma dator. Det handlar om en notbook i det format vi en gång brukade kalla ”netbook plus” det vill säga med 12-tumsskärm. Eller i detta fall 11,6 tum.

Asus Vivobook S200E

Men den termen har vi pensionerat, för prestanda och kvalitet är långt i från netbook-klass. Det här är en pigg och kompetent vardags-pc med snygg, slimmad design och prestanda som vilken reguljär notebook som helst. Priset ligger på klart överkomliga fem tusenlappar.

Till det yttre handlar det om en kompakt och slimmad notebook med ett elegant skal i aluminium och underrede av plast med matt ytbehandling. Asus har varit bra på att bygga datorer som känns lyxigare än sin prislapp och det här är inget undantag.

Den är inte riktigt ultrabook-tunn men nästan. Vilket är imponerande med tanke på att skärmen är tjockare än vanligt. Byggkvaliteten är allmänt mycket god men här och var skiner det igenom att det handlar om en billigare dator. Knappkänslan i tangentbordet är till exempel inte helt klockren, om man är kräsen med sådant.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning