En titt på Thinkpad X1 Carbon från höstens IFA-mässa.

X1 Carbon ska enligt Lenovo vara den tunnaste 14 tums ultrabook-datorn. Eller åtminstone var den det när den först offentliggjordes. Sedan har svensk lansering av den skjutits upp gång på gång och först nu, mitt i vågen av Windows 8-datorer kommer denna traditionella men eleganta business-dator.

Så om den fortfarande är tunnast när du läser detta vågar vi inte sia om. Men tunn är den. Hopfälld reser den sig 2,3 centimeter från bordsytan, men då vilar den på två par rejäla gummifötter, så själva datorchassit är en bra bit under tvåcentimeter tjockt. Vikten är också den låg på 1,36 kilo. Det är mindre än många 13 tums ultrabook.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon
Kontaktfritt. X1 Carbon har väldigt få externa anslutningar, men desto mer möjligheter till mobil uppkoppling. Strömsladden har en lite annorlunda kontakt, och ser mest ut som en förvuxen usb-port.

Funktioner för företaget
Chassit är som namnet antyder i kolfiber och skalet i den snyggt matta plast som många Lenovo-datorer stoltserar med. Byggkvaliteten är klanderfri och den slimmande designen och låga vikten till trots känns den extremt tålig. Däremot är höljet kanske lite väl lätt att repa. Ett bra datorfodral rekommenderas därför.

X1 Carbon har tpm och vpro-stöd, fingeravtrycksläsare och Pro-versionen av Windows 7. Och som alla bättre Thinkpads två sätt att styra musen, pekplatta eller styrplupp i mitten av tangentbordet.

För att vara en dator tänkt främst för företag är den annars ganska spartanskt utrustad, speciellt när det gäller anslutningar. Här finns bara två usb-portar varav en är usb 2, en displayport, och en sd-kortläsare. Det är allt. Inget smartcard, ingen nätverksport, ingen dockningsmöjlighet. Och du som även vill använda den i hemmet kan komma att sakna hdmi-utgång. Skärmen är riktigt bra förutom betraktningsvinkeln och 1 600 x 900 bildpnkter på en 14-tumsskärm ser riktigt bra ut.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon

Surfplatta? En sak som Lenovo skyltar med är att skärmen ska gå att fälla tillbaka hela 180 grader. Riktigt varför man skulle vilja göra det vet vi inte men det går alldeles utmärkt.

Snabb wifi och inbyggd 3g
I stället är det mobil uppkoppling som gäller. Wi-fi med riktigt bra mottagning, Bluetooth 4 och inbyggt 3g-modem ska göra användaren konstant uppkopplad.

Prestanda är goda om än inte spektakulära. Datorn säljs i flera olika kombinationer av hårdvara. I vårt exemplar sitter en pigg dubbelkärnig Intel Core i5-processor med inbyggd Intel-grafik, en stor ssd och åtta gigabyte internminne. För det mesta väldigt tyst. Ssd och passiv kylning om den inte pressas för hårt. Inte ens när fläktar går igång är den särskilt störande.

Den dator vi testade kom med Windows 7 Pro. Om detta uppgraderas till Windows 8 Pro återstår att se. Å andra sidan tror vi inte att pekgränssnitt och appar är det första en användare av denna dator behöver.


Lenovo Thinkpad X1 Carbon (3460-2SG)

Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.se
Processor: Intel Core i5 3427U, 1,8 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 4000
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Dvd: Nej.
Anslutningar: Usb 3, usb 2, mini displayport, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, 3g.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc, mmc.
Bildskärm: 14 tum matt tn, 1600 x 900 bildpunkter.
Ljusstyrka: 289 cd/m2
Webbkamera: 0,9 megapixel.
Operativsystem: Windows 7 Professional, 64 bitar.
Batteritid: 8 timmar 10 minuter (låg belastning) 1 timme 32 minuter (hög belastning).
Ljudnivå, 50 cm avstånd: 0 - 38 dBA.
Storlek: 32,8 x 22,9 x 2,3 cm.
Vikt: 1,36 kg.
Pris: 19 600 kronor.

Plus: Tunn. Välbyggd. Bra mobil uppkoppling.
Minus: Få anslutningar. Högt pris.
Betyg (8 av 10)

Pcmark Vantage-poäng
Totalt: 12352
Bilder: 7393
Tv och film: 5164
Spel: 8732
Musik: 16095
Kommunikation: 12755
Produktivitet: 16721
Hårddisk: 40283