Windows 8 är här! Efter månader av väntan lanserade Microsoft i slutet av oktober sitt nya operativsystem, och det bjuder på rejält med nyheter. Den största förändringen är att Windows i grund och botten har byggts om för att passa surfplattor och datorer med pekskärm. Enkelt uttryckt betyder det att Windows nu finns i två lägen. Väljer du det vanliga skrivbordsläget fungerar allt som förut, men om du byter till pekskärmsläget får du ett helt annat gränssnitt.

Precis som i Android och Iphone har Windows 8 fått en inbyggd butik. Här kan du ladda ned appar, alltså småprogram som antingen är billiga eller gratis.

uppgradera windows 8Under ytan på Windows 8 kryllar det även av mer eller mindre viktiga förändringar som både kan vara bra och dåliga för dig. För många är det med andra ord läge att uppdatera medan andra gör klokast i att låta bli. Läs mer om det här i vår stora uppraderingsguide.

Billigare än någonsin
Tidigare Windows-uppdateringar har varit både dyra och krångliga. Du har fått gå till butiken och köpa ett uppgraderingspaket för över tusen kronor.

Windows 8 är däremot betydligt billigare. Du som har en dator med Windows XP eller senare kan själv ordna uppgraderingen på nätet för under 300 kronor. Det här erbjudandet gäller fram till 31 januari nästa år. Har du nyligen köpt en dator kan du få ett ännu bättre erbjudande. Kolla med din datoråterförsäljare eller på www.windowsupgradeoffer.com.

Om du befarar att din dator inte uppfyller minimikraven behöver du inte vara orolig. Innan du tar fram plånboken och börjar installationen körs ett verktyg som analyserar datorn och avslöjar om det fungerar att uppgradera.

Är du osäker på hur du gör hittar du en detaljerad guide till hela uppgraderingen om du klickar på Nästa nedan (Sida 2).
________________________________________________________________

Nästa sida:

Snabbguide - Windows 8-installation
Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:

  • En dator med Windows XP eller senare.
  • En bredbandsuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Hur du kontrollerar om din dator klarar av Windows 8.
  • Att köpa en uppgradering till Windows 8.
  • Så styr du din uppgradering.