Steg för steg: Uppgradera Windows

uppgradera windows 8
1. Hämta filen…
När du installerar Windows 8 kan du välja att spara alla gamla filer, men för säkerhets skull bör du ändå börja med att säkerhetskopiera dem. Saker kan alltid gå fel under en installation. Läs mer i vår artikel på pcforalla.se/flytt.

När det är klart går du in på windows.microsoft.com och klickar på Ladda ned och köp, Köp Windows 8. Välj knappen Ladda ned Pro för 279 kronor och spara filen på din hårddisk.

uppgradera windows 8
2. … och kolla datorn. Dubbelklicka på filen Windows8-UpgradeAssistant så startar ett program som analyserar om din dator klarar av en uppgradering. Du kan behöva godkänna några varningar innan det drar igång. När analysen är klar kan du klicka på Visa kompatibilitetsinformation för att få veta vad som ställer till problem. Som regel får du även här ett antal varningar, och det här är inte alltid något problem. Var dock uppmärksam på om varningarna gäller exempelvis skrivaren, viktiga program eller något annat som du beroende av.

Om du inte vill installera Windows 8 stänger du bara fönstret. Om du däremot vill fortsätta klickar du på Nästa.

uppgradera windows 8
3. Välj installationssätt. Du får nu en möjlighet att välja vad du vill spara. Välj Windows-inställningar och personliga filer, Bara personliga filer eller Ingenting. Det första alternativet betyder minst jobb i efterhand medan det sista gör att du får ett helt nytt system.

uppgradera windows 8
4. Gör din beställning. Nu får du en möjlighet att köpa Windows 8 Pro. Det gör du genom att klicka på Beställ. Om du har en långsam uppkoppling och vill ha programmet på dvd-skiva kan du beställa det för 135 kronor i tillägg genom att kryssa i rutan, men annars är det bara att klicka på Kassa. Du får nu fylla i din fakturaadress och mejladress och sedan klicka på Nästa. Observera att inmatningsfältet är ganska känsligt. Du måste exempelvis fylla i postnumret med ett mellanslag efter de första tre siffrorna.

uppgradera windows 8
5. Betala online. Det är nu dags att betala, och det gör du genom att klicka på Välj ett betalningssätt. Du kan välja mellan Kreditkort och Paypal. Välj kreditkort, fyll i kortuppgifter och klicka på Nästa. Om du har fått en erbjudandekod fyller du i den i nästa fönster, annars väljer du Jag accepterar villkoren och klickar på Köp.

uppgradera windows 8
6. Ladda hem. Du ser nu din produktnyckel på skärmen. Spara den – den kan du behöva i framtiden. Du får den även via mejl. Klicka på Nästa så börjar Windows 8 laddas ned. Filen är på två gigabyte, så det här kan ta ganska lång tid. Skulle något hända kan du starta nedladdningen igen genom att klicka på Ladda ned Windows, som har sparats på ditt Skrivbord.

uppgradera windows 8
7. Börja installera… Snart är nedladdningen klar och då får du välja mellan tre alternativ: Installera nu, Installera genom att skapa medium eller Installera senare från skrivbordet. Välj det första och klicka på Nästa. Nu börjar installationsprogrammet hämta uppdateringar och när det är klart får du godkänna licensvillkoren genom att kryssa i rutan och välja Acceptera.

uppgradera windows 8
8. … och slutför den. Nu ser du en sammanfattning av dina val. Om du vill ändra dig klickar du på Ändra valet, annars klickar du på Installera. Det här är en ganska tidskrävande process och datorn kommer att starta om flera gånger.

uppgradera windows 8
9. Ställ in. När installationen är klar startar guiden Anpassa. Först får du ge datorn ett namn och välja färgskalor. Bekräfta med Nästa och välj ditt trådlösa nätverk (eller klicka på Anslut till ett trådlöst nätverk senare). Du får nu göra några fler inställningar. För att acceptera de förinställda valen klickar du på Använd standardinställningar annars väljer du Anpassa.

uppgradera windows 8
10. Logga in. Du får slutligen en chans att styra inloggningen. Det enklaste är att använda den Hotmail- eller Live-adress som du redan har. Du kan även välja Registrera en ny e-postadress.
Fyll i din mejladress och klicka på Nästa. Ange lösenord och annan säkerhetsinformation och klicka Nästa. Nu skapas ditt konto, och under tiden får du se en video som visar hur grunderna i Windows 8.

Det går också att välja Logga in utan ett Microsoft-konto, men du får då inte nytta av Microsofts molntjänster, kalender och andra funktioner som kräver inloggning.