En storlek på bildskärmar som börjar bli allt vanligare är bjässar med en bilddiagonal på 27 tum och en bildstorlek på 2 560 x 1 440 bildpunkter. De första ganska påkostade versionerna dök upp för åtskilliga år sedan och var då bara en aning billigare än de största skrivbordsskärmarna, 30-tummare med 2 560 x 1 600 bildpunkter.

De senaste åren har priserna allt snabbare börjat sjunka. I dag kan du få en högupplöst 27-tummare med bra panel för bara lite över 5 000 kronor. De flesta skärmarna med den här bildstorleken bygger på olika varianter av ips-paneler tillverkade av LG.

När nu Samsung ger sig på den här storleken kan de givetvis inte köpa paneler av sin huvudkonkurrent utan har tagit fram en egen. Samsung lämnar därför sin tidigare pva-teknik och satsar i stället på en helt ny panelteknik som de kallar pls.

Nästan som ips
Pls heter egentligen super pls (plane to line switching). Som man kan ana av namnet, så är pls mycket likt ips (in plane switching) och är enligt Samsung en vidareutveckling. En lite mer elak tolkning är att Samsung nu till slut accepterat att ips är en bra teknik och har utvecklat en variant som är tillräckligt annorlunda för att slippa betala licenspengar till sin huvudkonkurrent LG.

Samsung S27A850T
Skarp bild. Samsungs skärmteknik ger bra färgåtergivning till ett lockande pris. Men det bästa är en betraktningsvinkel på nästan 180 grader, och det faktum att den har en extra hög punkttäthet.

Tanken med pls är att få samma härliga betraktningsvinklar som ips. Pls är också ett avsevärt billigare alternativ än amoled-tekniken som Samsung använder i småskärmar, som i en del av sina telefoner, surfplattor och kameror. Pls ska även vara en aning billigare att tillverka än ips. Samsung har denna skärmteknik bland annat i sin ultrabook 900X3C.

Ser vi på det praktiska resultatet så är förmågan att bibehålla färgvisningen med olika betraktningsvinklar verkligen mycket bra, helt i klass med ips. Däremot ser vi faktiskt ett svagt men ändå lätt urskiljbart kontrastfall vid ungefär 45 graders vinkel.

Nu faller kontrasten även hos ips, men mer gradvis vilket gör att man inte märker det på det på samma sätt. Men enkelt uttryckt: gillar du bildkvaliteten hos ips-skärmar, då kommer du nog gilla den hos pls-skärmar också.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning