Windows 8 erbjuder en rad nyheter vad gäller navigering i det nya gränssnittet. Vi har numera begrepp som startskärmen, snabbknappsfältet (charms), startfält (tile el. brickor) och levande startfält (live tile).

De här nya menyerna erbjuder oss helt nya sätt att arbeta på som är tänkt att skapa ett enhetligt förfarande oavsett om du sitter på en pc, pekskärm, surfplatta eller smartphones. Det är dock inte alltid så lätt att förstå hur du utför ett visst moment på alla dessa olika plattformar.

Här kommer en guide som visar hur du utför de vanligaste gesterna i Windows 8 med mus, tangentbord eller pekskärm.

Trolla fram Snabbknappsfältet

windows 8 Snabbknappsfältet

Pekskärm: Dra med fingret från bildskärmens högra kant till vänster för att få fram snabbknappsfältet (charms) som låter dig söka, dela med dig av innehåll och ändra inställningar på appar.

Tangentbord: Tryck Windowsknappen + C

Mus: För musmarkören till det övre högra hörnet på bildskärmen och snabbknappsfältet kommer att visas.

Växla snabbt mellan appar

windows 8 växla appar

Pekskärm: Dra med fingret från bildskärmen vänstra kant till höger för att se alla appar som du kört senast. För att se alla appar som är aktiva drar du med fingret från vänstra kanten till högre en liten bit och sedan tillbaka igen.

Tangentbord: Tryck Windowsknappen + Tab för att växla mellan aktiva appar.

Mus: För musmarkören till mitten av den vänstra kanten på bildskärmen för att visa de senast använda apparna. För att se aktiva appar för du sedan musmarkören upp till det övre vänstra hörnet eller det lägre vänstra hörnet.

Använd två appar samtidigt

två appar windows 8

Pekskärm: Det går att placera två appar bredvid varandra i det nya gränssnittet i Windows 8 och Windows RT. Allt du behöver göra är att klicka på den övre listen i en app och sedan dra den till vänstra eller högra kanten på bildskärmen. Upprepa sedan med en annan app.

Tangentbord: För att fästa en app på den högra sidan av bildskärmen trycker du Windowsknappen + . (punkt). För att fästa en app på den vänstra sidan trycker du Windowsknappen + skift + . (punkt).

Mus: För att fästa en app på en av sidorna tar du tag i appen och drar den till mitten av skärmen, antingen till vänster eller höger. Du kan även högerklicka på appen och välja att fästa den på vardera sida.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning