Videoinspelning är kanske den starkaste egenskapen hos Sony RX100. Här är en demo-film av dess utmärkta egenskaper vid filmning på nära håll och under annars svåra ljusförhållanden.

I många år har fotografer drömt om kompaktkameror med större sensorer. Alla vill åt den gyllene kombinationen av kompaktkamerans smidighet, men bildkvaliteten hos en stor sensor. De spegelfria systemkamerorna har delvis löst problemet. De är hyfsat små, men jämfört med en riktig kompaktkamera blir de ändå lite klumpiga. När Canon G1 X dök upp för några månader sedan var förhoppningarna stora. Men även den är lite för klumpig och lite för långsam för att vara en riktig fullträff.

Nu verkar det som om Sony hittat mycket mer rätt med sin RX100. Det här är verkligen en kompakt, sett både till yttermåtten och till vikten. Den är till exempel bara marginellt större än en Canon S100. Men sensorn är på en tum, samma storlek som i Nikons 1-kameror. Men RX100 har dubbelt så många pixlar, 20 megapixel, jämfört med Nikon-kamerorna.

Sony RX100
Objekivet med optik från Carl Zeiss har ett zoomomfång på 3,6 x.

Avgörande sensor
Ytan är den viktigaste faktorn för prestanda i en sensor. Större yta innebär mer insamlat ljus och bättre bildkvalitet. Men det ger också större objektiv och klumpigare kamerahus. Entumssensorn verkar vara en mycket bra kompromiss. En annan fördel med en mindre sensor är att man kan läsa av den med mycket högre frekvens utan att få värmeproblem. Det innebär snabbare autofokus, men även möjlighet till mycket bra videoutläsning.

Objektivet är ljusstarkt med maxbländare på 1,8-4,9 och motsvarar 28-100 millimeter, ett zoomomfång på 3,6 gånger. Objektivet är bra, även om hörnskärpan vid max bländaröppning inte är så lysande vare sig du kör vidvinkel eller tele. Men nedbländat något steg blir de tydligt skarpare. Mittskärpan är bra hela tiden. Vi hade gärna sett lite mer vidvinkel, men här syns en av de kompromisser man tvingas acceptera med större sensor.

Kameran startar inte så supersnabbt, det tar nästan tre sekunder innan du kan ta en bild. Hanteringen är bra, kameran ligger oväntat bra i handen trots den kantiga formen. Zoomningen går hyfsat kvickt. Vill du köra manuell fokus fungerar det mycket bra. Du kan fokusera med ringen runt objektivet och med hjälp av peaking, att områden med kontrast framhävs, kan du ställa skärpan riktigt exakt. Autofokusen är överlag bra, men tvekar ibland ett kort ögonblick.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sony CyberShot DSC-RX100

Bästa pris just nu: 3524 kr