Äntligen är det här! Den 26 oktober lanserade Microsoft det nya operativsystemet Windows 8, och alla pekskärmsanvändare har fått ett helt nytt gränssnitt (pcforalla.se/windows8).

Själv har jag kört Windows 8 sedan i våras och känslorna är blandade. På surfplattor fungerar det fantastiskt bra. Det får Ipad och Android att kännas hopplöst efterblivna, och gränssnittet är så intuitivt att jag vill styra alla datorer genom att svepa med fingret över skärmen.

Men lika fantastiskt som Windows 8 är på en pekskärm, lika bakvänt blir det med tangentbord och mus. Visst går det att köra Windows 8 i samma läge som tidigare, men ett antal detaljer förstör användarupplevelsen. Microsoft försöker tvinga oss att arbeta på ett nytt sätt, och jag tror det här är tankefel.

Det mesta är dock detaljer som skulle gå att fixa i en uppdatering av Windows 8, och här kommer min önskelista. Det här hoppas jag att Microsoft ger mig i nästa uppdatering.

1. En Start-knapp. Start-knappen/Start-menyn är borta från Windows 8, och Microsoft säger att undersökningar visar att allt färre använder den. För mig är det här inte något skäl att ta bort den helt. Vi traditionalister borde kunna återställa den via inställningsmenyn. Vi borde inte behöva ladda hem tredjepartsprogram som Classic Shell eller Start8.

2. Osynliga menyer. En irriterande detalj på en skrivbordsdator är att en ny meny dyker upp när du placerar musen i övre högerhörnet. Det här är som bekant samma plats som används för att stänga vanliga Windows-program. Snälla Microsoft! Låt mig koppla bort den här funktionen!

3. Valfritt startläge. Oavsett om jag använder traditionell dator eller pekskärm startar Windows 8 alltid i pekskärmsläget. Det krävs visserligen bara ett musklick för att byta, men visst hade det varit smidigare om det hade gått att välja startläge.

4. Fler appar. För Android finns det en halv miljon appar och för Ipad ännu fler. För Windows 8 finns det bara några tusen appar, och än så länge saknas populära appar som Runkeeper, Instagram och Whatsapp. Fler appar är ett måste om Windows 8 ska bli en succé!

5. Windows Phone-appar. I Apple- och Android-världen används samma operativsystem på surfplattor och telefoner. Microsoft har däremot gjort det omöjligt att köra Windows Phone-appar i Windows 8. Att växla sömlöst mellan telefon, surfplatta och dator hade gjort Windows mer attraktivt.

6. Appar som fönster. Ett problem med Windows-apparna är att de bara går att använda i helskärmsläge eller dockat till kanten. Själv skulle jag vilja kunna köra dem som fönster – eller lägga dem som gadgetar på skrivbordet.

7. Ett system.
Om du sparar bokmärken i din vanliga Internet Explorer kommer du inte åt dem i pekskärmsläget. Och de sajter du sparar i pekskärmsläget blir på samma sätt bara tillgängliga här. För att fungera smidigt tror jag att de bägge delarna av Windows borde funka bättre tillsammans.

8. Miniplattor.
Många vill i likhet med mig ha en surfplatta på 7-8 tum. I Android-världen har det funnits länge och Apple har precis släppt sin konkurrent Ipad Mini. Det minsta Microsoft kan erbjuda i dag är 10 tum. Jag hoppas att det ändras. Valfrihet har hittills varit en förklaring till Windows framgångar.

Martin Appel