I meddelande på sin webbplats uppmanar HP kunderna att inte nedgradera till Windows 7 på nya datorer som levereras med Windows 8. Anledningen är att det kan bli problem med drivrutiner och andra verktyg som inte är kompatibla med det äldre operativsystemet.

HPs uppmaning gäller företagets konsument-pc och bärbara datorer som levererats med Windows 8 efter den 26 oktober.

– Windows 7 stöds inte på nya datorer som säljs med Windows 8, varken drivrutiner, verktyg eller andra program kommer att bli tillgängliga från HP. Väljer en kund att nedgradera datorn till Windows 7 kommer vi endast att erbjuda support på hårdvaran, skriver HP på sin webbplats.

Rätten att nedgradera till en tidigare version utan att köpa licenser för båda versionerna gäller endast de professionella versionerna av Windows. Erbjudandet riktar sig till företag som vill använda nya datorer men behålla samma operativsystem som tidigare.

Endast Windows 8 Pro täcks av rätten till nedgradering av Microsoft. Standardversionen av Windows 8 erbjuder inte den möjligheten.

HP erbjuder därför endast support på företagets pc-datorer som säljs med Windows 8 Pro. HPs konsument-pc levereras normalt med standardversionen av Windows 8, men för en extra kostnad går det att uppgradera till Windows 8 Pro.

Läs mer om skillnaderna mellan de olika versionerna av Windows 8 här.

Likt många andra pc-tillverkare kommer HP fortsätta att sälja pc-datorer med Windows 7 installerat. Microsoft ger tillverkarna rätten att sälja den föregående versionen av Windows i upp till två år efter att en ny version släpps. Det betyder att pc-datorer med Windows 7 installerat kommer finnas fram till slutet av oktober 2014.

IDG News