Har du sett många av dina Facebook-vänner tacka ICA på Facebook på senaste? Det beror på att det har dykt upp ett nytt bedrägeri på Facebook där ett falskt erbjudande uppges komma från livsmedelskedjan Ica. Bedrägeriet som sprids är lätt att se igenom, för den som tar sig tiden att läsa innan de lajkar.

ica bluff

Länken som sprids uppmanar användarna att gilla statusuppdateringen och skriva ”Tack Ica” bredvid uppdateringen. Statusuppdateringen länkar till en webbplats på adressen icakupong.us. Ica hade med största sannolikhet använt en .se-adress.

Bedragarna som ligger bakom bluffen har uppenbarligen använt sig av en översättningstjänst för den svenska texten på både Facebook och webbplatsen, något som borde få varningsklockorna att ringa direkt. På webbplatsen blandas dessutom engelsk och svensk text i meningarna.

ica bluffen facebook

Mycket tyder därför på att bedrägeriet är automatiserat och att bedragarna använt sig av översättningstjänster för att skapa både inlägg på Facebook och falska webbplatser. Var därför alltid vaksam på den här typen erbjudanden där text och utformning ser misstänksam ut.

Det är osäkert vad målet med bluffen är, men det kan röra sig om ett försök att samla in personliga uppgifter från användarna som klickar på länken. Ica publicerade i går ett meddelande på sin webbplats där företaget bekräftar att man inte har något att göra med kupongen.