Tillverkare som Synology och Qnap har länge tävlat inbördes om att bygga de snabbaste och mest funktionsrika nas-enheterna. Men det finns fler sådana, en av dem är Buffalo och deras Terastation-enheter.

När du skaffar en nas för hemmabruk handlar det ofta om att få så mycket lagring som möjligt för pengarna. Men för ett företag kan det vara läge att höja ambitionen lite. Går du upp lite i pris får du enheter som dels är snabbare, men även har betydligt mer funktioner. Inte nog med att de kan göra mer än att enbart lagra, tack vare snabbare processorer kan de utföra flera saker samtidigt utan att du tappar nämnvärt i prestanda.

Terastation 5400D är en bastant kub med sidor på strax över eller strax under två decimeter. Tack vare stort luftintag och en stor fläkt med lågt varvtal på baksidan är den relativt tyst för att vara en nas i den här storleken.

Buffalo Terastation 5400D har plats för fyra hårddiskar och är byggd runt en tvåkärnig Atom-processor på 1,8 gigahertz, den har 2 gigabyte minne av ddr3-typ. Det här ger en helt annan kategori av prestanda än hos små enkla nas-enheter för hemmabruk.

Nu ska man komma ihåg att läs- och skrivprestanda hos en nas påverkas mycket av hur nätverket ser ut och av datorn du sitter vid. Det en kraftfullare nas som Terastation 5400D klarar är dels att bättre hantera läsning och skrivning från flera datorer samtidigt, dels att göra andra saker parallellt.

Många smarta funktioner

Vilka andra saker syftar vi på då? Några exempel: Terastation har inbyggda funktioner för att replikera sina data till en annan Terastation-enhet. Den kan dessutom tillhandahålla lagrade data via fjärråtkomst, inte bara i det lokala nätverket. Plus att den kan styra och samla in data från övervakningskameror.

Du kan aktivera ett inbyggt virusskydd (från Trend Micro) där enheten skannar data vartefter de kopieras till enheten och lägger farliga filer i karantän. Alla de här extrafunktionerna kräver processorkapacitet och arbetsminne.

Terastation 5400D har fyra usb-kontakter, två för usb 2 och två för usb 3. Utöver att ansluta extra lagringsutrymme kan du till exempel sätta i en usb-pinne och kopiera enhetens inställningar till den.
Mycket smidigt om du ska konfigurera flera enheter och inte vill göra det jobbet mer än en gång.

Du har stöd för raidnivåerna 0, 1, 5, 6, 10 plus jbod. Terastation kan användas som Iscsi-enhet och du kan göra fjärranslutningar via webbgränssnitt, vanlig ftp och krypterad sftp.


Bakom luckan framtill hittar vi de fyra hårddiskarna som kan bytas ut. Här sitter också en utgång för att koppla in en extern bildskärm. Vanligtvis styr du den dock via webbgränssnitt.

Terastation kan, som tidigare nämnts, säkerhetskopiera hela eller delar av sitt innehåll till andra enheter. Dessutom skickar Buffalo med tio licenser för programmet Nova Backup Business Essentials så du kan köra säkerhetskopiering av tio klientdatorer till en Terastation. Där kan du givetvis även användra andra program eller de kostnadsfria funktionerna i Windows eller Time Machine i Mac.

Som hos många mer påkostade nas-enheter kan du koppla Terastation till en ups-enhet som håller igång enheten även när strömmen gått. Skulle strömavbrottet bli långvarigt kan ups-enheten stänga ned Terastation på ett ordnat sätt när batteriet börjar ta slut.

Terastation har inte bara klassiska funktioner för företagsanvändare, den är också en hyfsat mångsidig mediaserver. Den har en dlna-server plus serverfunktioner för Itunes och Squeezebox. Den kan vara webbserver med My Sql och skrivarserver.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning