Asus Vivotab RT TF600T
Dyrt men lovande med Windows RT

Asus Vivotab RT har nästan samma mått och formgivning som Transformer Pad Infinity. Här är dock en del av metallen ersatt av plast. Det resulterar i att vikten är kännbart lägre, vilket vi inte tackar nej till.

Under huven sitter Nivida Tegra 3, men med en snäppet långsammare processor. Å andra sidan har den en gigabyte extra interminne. Kanske behöver Windows RT mer av den varan, med appar som Microsoft Office 2013 installerade.

Kameran ser ut att vara samma hårdvara som i Transformer Pad Infinity, men kamera-appen är inte särskilt kul. Asus har en egen kamera-app men den är inte mycket bättre, förutom att den ger möjlighet till panoraman. Här får vi hoppas att det kommer bra tredjepartsappar snart. Kanske en Instagram-app?

Bildskärmen är inte helt fantastisk, men i klass med de flesta förutom Infinity och Ipad.

Det tveksamma med Vivotab RT är priset, i skrivande stund över 6 000 kronor. Hade vi fått 3g, tangentbordsdocka och HD-skärm för det priset hade vi förstått. Nu känns det hutlöst.

Windows RT har ett trevligt gränssnitt och många lovande funktioner, men det behöver fler appar, och det här är inte en ­prisnivå som håller.

+ Tunn och lätt. Goda prestanda.
- Dyr. Än så länge få appar.


Samsung Galaxy Note 10.1
Pekpenna och mycket mer

Samsung hade olika alternativ men valde att ställa upp i testet med Galaxy Note 10.1. Den har en annorlunda design med vit och silverfärgad plankplast i en ­rundad form, nästan lite bullig. Den är förhållandevis stor och klumpig men samtidigt bekväm att bära och hålla i när du jobbar.

Plattan har Samsungs eget chipsset Exynos 4 och fyrkärnig Cortex-processor. Här är det Android 4.0 som gäller, men trots det upplever vi ingen seghet i gränssnittet. Det verkar som om Samsungs eget system är bättre för den versionen än vad Nvidia Tegra 3 är. För övrigt drar de ungefär jämnt prestanda­mässigt.

Det mest påtagliga är givetvis pekpennan som du kan dra ut ifrån sidan av plattan. Drar du ut pennan visas en specialmeny till ­vänster på skärmen med alla penn-­anpassade appar. Pennan är inte alls dum när du ska surfa på röriga webbsidor.

Förutom Android har Samsung sitt eget gränssnitt och en handfull bra appar och tjänster, däribland S Suggest som rekommenderar appar ifrån Google Play, universal-fjärrkontrollen Smart Remote (Galaxy Note 10.1 har ir-sändare), Photoshop Touch och ett avancerat ­anteckningsblock för pennan.

+ Goda prestanda. Funktionsrik. 3g.
- Plastig. Ganska tjock.


Sony Xperia Tablet S
Musikvänlig och gästfri

Sonys surfplatta har en minst sagt egen design. När första versionen av plattan kom var den en av de tjockaste på ­marknaden, och det var ­medvetet. Sony brydde sig inte om slimmad form, bara om att den skulle vara bekväm att hålla.

Den nya varianten är inte lika bullig, men har kvar samma ”dubbelvikta” stil, av samma anledning. I upprätt läge blir plattan skönt greppbar. Horisontellt är det lite mer poänglöst. En annan kul sak är att plattan är IP-klassad och därför tål en hel del fukt, att ta ut den i regnet ska inte vara någon fara.

Skärmen är bra. Den har lite mindre skärmyta än de flesta vilket ökar punkttätheten. Färgerna är klara och fina och den blanka ytan är väl reflexbehandlad. Men ljus-styrkan är i svagare laget för utomhusbruk.

Xperia Tablet S har ett riktigt smidigt gränssnitt för att ­hantera mediedelning via dlna till andra enheter i hemmet. Musikappen Music Unlimited är en annan bonus. Det är samma katalog med strömmande musik som vi tidigare har sett i Sonys smarta tv, och en värdig konkurrent till Spotify.

Slutligen vill vi lyfta fram ­plattans så kallade gästläge, där en tillfällig eller återkommande användare som lånar plattan av dig kan få sin egen profil. Mycket praktiskt.

+ Bekväm att hålla. Goda prestanda. Många smarta funktioner.
- Ljussvag bildskärm. Något högt pris.


Toshiba AT300
Bra pris och låg vikt

Toshiba AT300 är testets ­billigaste platta, den går i ­skrivande stund att få för knappt 3 100 kronor i en del butiker. För det får du faktiskt en hel del. Det här är en på papperet lika imponerande platta som många av sina dyrare konkurrenter.

Den har ett stiligt yttre med slimmad form och diskret ­kopparton i chassit, ips-skärm med 1 280 x 800 bildpunkter, kamera på fem megapixel, och lika bra prestanda som konkurrenterna med fyrkärnig Tegra 3.

Kontruktionsmässigt känns det dock lite budget. Höljet har en silvergrå färgton men är delvis i plast, med kännbara skarvar och lite knarr i fogarna. Vikten är dock trivsamt låg och den är tunn och samtidigt bekväm att hålla i.

Kvaliteten på skärmen är dess största minus. Det läcker in ovanligt mycket ljus från kanterna och kontrast och färg-återgivning är blaskig. Responsen och följsamheten i peket lämnar också en del att önska.

Operativsystemet är Android 4.0 och Toshiba ändrar på gränssnittet. Här finns en handfull appar och tillägg, bland annat ett bra system för ljudförbättring, en kul liten ritapp, ett klart användbart fjärrskrivbord och Toshibas egna, men ganska poänglösa media- och appbutik Toshiba Places. Vill du bara ha en snabb och prisvärd platta för soffsurf, så har den här nog med video- och spelprestanda, men förvänta dig ingen storartad visuell upplevelse.

+ Goda prestanda. Bra pris. Låg vikt.
- Tråkig skärm. Bitvis slarvigt byggt.