Du som driver en blogg eller någon annan typ av sajt kan dra nytta av din trafik genom att gå med i ett annonsnätverk. Ett av de mest populära är Google Adsense, som tusentals svenskar använder för att visa annonser på sin sajt och därmed ha möjlighet att tjäna pengar.

Det är väldigt enkelt att komma igång med Adsense och snart börjar annons­intäkterna ticka in på kontot. Men det finns en baksida. Många konton stängs ned av Google utan närmare förklaring, och de intjänade pengarna betalas aldrig ut. Sofie Dahlberg är en av många som råkat ut för det här.
– Jag började använda Adsense i mitten av juni. Jag tyckte att det kunde vara en bra idé eftersom jag har nästan 1 000 ­besökare varje dag på min Tumblr-blogg, säger hon.

Annonspengarna började rulla in på Sofie Dahlbergs Adsense-konto i snabb takt, och efter mindre än en månad var hon uppe i mer än 3 000 kronor. Men så en dag i mitten av juli tog det plötsligt stopp.
– Jag vaknade och kollade mejlen som jag alltid brukar, och då hade Google mejlat att de stängt mitt konto.

”Ogiltig aktivitet”

I mejlet stod det att anledningen var att Google hade upptäckt ”ogiltig aktivitet” på Sofie Dahlbergs sajt, och att hon inte kunde få någon mer information om vad det handlade om. I mejlet fanns även en länk till Adsense programpolicy där det bland annat står: ”Utgivare får inte klicka på sina egna annonser eller använda några metoder, inte heller manuella, för att på konstgjord väg öka antalet visningar och/eller klick.” Sofie Dahlberg fick även information om att hon kunde överklaga beslutet om hon ville.
– Jag överklagade, och efter några dagar fick jag ett nytt mejl där det stod att det inte gick.

Där stod även att det inte gick att överklaga vidare och att de pengar Sofie Dahlberg tjänat ihop inte skulle betalas ut. Hon förbjöds även att någonsin använda Adsense igen.
– Jag förstår ju att de inte vill att det ska spammas på annonserna, för det hjälper ju ingen. Men om det nu har hänt så vore det ju bra att få se något bevis eller något. Men det var inget sådant.

Varför tror du att ditt konto stängdes av?
– Det kan ju ha varit någon på min blogg som har tryckt flera gånger på annonserna för att det skulle vara kul eller för att hjälpa mig, men jag vet inte.
Och just att hon inte får veta vad det är som har hänt är vad som gör Sofie Dahlberg mest frustrerad.
– När jag mejlar dem så är det enda svaret jag får att jag ska läsa deras policy. Om de säger att jag har ogiltig aktivitet så borde de ju visa att det verkligen är det som har hänt och att de inte bara stängde ned mitt konto för att de tyckte att jag hade för mycket pengar.

Sofie Dahlberg känner sig lurad av Google och tycker att det är märkligt att kontot stängdes ned precis innan den ­första utbetalningen skulle ske.
– Jag har sett att det är andra på Tumblr som har fått sina konton stängda, men jag trodde inte att det skulle hända mig.
Vad har du för råd till andra som funderar på att börja använda Google Adsense?
– Att inte skaffa det, för förr eller senare kommer det förmodligen att hända dem också.

Stängs av direkt

Sofie Dahlberg tycker att det är viktigt
att uppmärksamma vad hon anser är baksidan med Google Adsense.
– Jag vill inte att andra ska börja hoppas för ingenting, så som jag gjorde. Man ser pengarna på Adsense-kontot och blir jätteglad – sedan får man bara ett mejl att de har stängt kontot och att man inte kommer att få pengarna. Det vill jag inte att någon annan ska råka ut för.

Hon tycker att det värsta med Googles beteende är att kontot stängs av direkt, utan någon varning.
– Jag tycker att de borde kolla med ­personen vad som har hänt, och kanske sätta en prövoperiod så att man får två chanser innan de stänger kontot. Och det är helt sjukt att man aldrig mer i hela sitt liv får öppna ett nytt konto, säger Sofie Dahlberg.

Hennes mamma, Ursula Dahlberg, är också upprörd över Googles sätt att hantera Adsense-användarna och befarar att före­taget blåser folk på pengar systematiskt.
– Jag tycker inte om det här över huvud taget, det känns som lurendrejeri från början till slut. Om du läser på forum så ser du att det är många som har gått på det här. Det verkar vara ett sätt för Google att tjäna pengar, säger Ursula Dahlberg.

Hon säger att hon mycket väl kan ha fel, men att bevisbördan ligger på Google.
– Om de har rent mjöl i påsen så ber jag så mycket om ursäkt, men då får de bevisa det. De måste kunna förklara sitt agerande mycket bättre än vad de gör, och inte bara hänvisa till att man ska läsa deras regler, säger Ursula Dahlberg.

Överklagade – fick avslag

Andreas Lindvall är en annan av alla de Adsense-användare som fått sitt konto avstängt utan närmare förklaring. Även han är upprörd över Googles agerande.
– Jag tycker att det är dåligt. De skickar bara ut automatiska mejl – det vore mycket bättre om jag hade fått ett personligt brev med en förklaring. Man borde få en varning först så att man har en chans att åtgärda det innan de stänger kontot. Sajten kan ju ha varit attackerad utifrån så att det skulle ha räckt med att spärra en ip-adress.

Andreas Lindvall började använda Adsense på sin sajt om skånsk fotboll i juli, och blev avstängd två månader senare.
Då hade han inte ens kommit upp i 100 kronor på sitt Adsense-konto.
– Hade det varit mer pengar hade jag känt mig ännu mer lurad och blivit mer förbannad, men det känns ju ändå tungt. Det var ju ändå på väg uppåt, och det känns konstigt att kontot stängts.

Varför stängdes ditt konto ned tror du?
– Jag har ju läst igenom policyn, och jag klickade ju inte på några annonser och jag har ju inte uppmanat någon att klicka, så jag vet inte vad som menas med ogiltig aktivitet. Jag har försökt googla på det men inte fått så mycket svar.

Andreas Lindvall överklagade och skickade in loggar från de dagar sajten haft mer trafik, men fick avslag med samma standardiserade mejl som Sofie Dahlberg.
– De litar mer på sina system än på sina användare, men även deras system kan ha fel. Jag har ganska bra koll på var våra besökare kommer ifrån.

Kort efter det att Andreas Lindvalls Adsense-konto stängdes fick han ett till mejl om att ett gammalt Adsense-konto han öppnat i början av 2011 också stängts ned på grund av ”ogiltig aktivitet”.
– Jag visste inte ens om att jag hade det kontot längre och hade inte några annonser på det, och ändå fick jag samma mejl. Det känns konstigt. Det är precis som om de bara skickade ut massor av mejl och stängde av en massa konton.

Tradedoubler ett alternativ

Andreas Lindvall använder i dag Tradedoubler för att få in annonspengar från sin sajt, och är nöjd med det.
– Det fungerar jättebra, och de har bra support. Jag har mejlat dem frågor och de brukar svara inom 24 timmar och hjälper en med det man behöver ha hjälp med. Jag kan verkligen rekommendera andra att använda Tradedoubler i stället för Adsense.

Varför är det viktigt att uppmärksamma det här?
– För att fler inte ska bli lurade. Jag har ju annonserat gratis åt Google i två månader. Men jag tycker mer synd om folk som har förlorat mer pengar. Jag har läst på forum om det – det är ju inte bara jag som är drabbad.

Andreas Lindvall tror att Google har blivit för stora för att bry sig om sina kunder.
– Om man skriver att Google är kassa så bryr sig ingen – de är ju så etablerade på marknaden. Ett mindre företag som vill växa hade inte kunnat göra på samma sätt, säger han. l