Google: ”Vi förstår att folk känner sig lurade”

Anledningen till att Google stänger ned Adsense-konton för ”ogiltig aktivitet” utan närmare förklaring är för att vara säkra på att alla annonspengar som omsätts inom Adsense verkligen har gett reell nytta för annonsörerna, enligt Robin Reznik, ansvarig för intäktsdelen av Adsense i Sverige.
– Vi måste vara väldigt strikta för att behålla ekosystemet hälsosamt. När vi stänger av någon så betalar vi tillbaka pengarna till annonsörerna. Det är inte så att Google behåller pengarna, så vi har inga incitament att stänga av folk, säger han.

Varför berättar ni inte varför ni stänger någons konto?
– Självklart skulle vi vilja kunna berätta för varje sajtägare så tydligt som möjligt vad som hänt så att de kan känna sig tryggare i beslutet. Men just när det gäller ogiltig aktivitet så är det ett så pass avancerat fusk att vi inte kan det på grund av de risker det innebär.

Vilka risker är det?
– Om vi berättar vilken typ av fusk som gjorts så kan den informationen spridas och då ger vi möjlighet till flera att göra samma fusk. Det innebär att vi riskerar att behöva stänga av fler sajter och därmed göra fler sajtägare besvikna och fler annonsörer upprörda.

Det händer att sajtägaren är helt oskyldig till överträdelsen, men det kan Google oftast inte ta någon hänsyn till, enligt Robin Reznik.
– Det finns fall där någon annan har saboterat och sajt­ägaren får fortsätta ha kontot, men i de flesta fallen är det svårt att avgöra vem som gjort det olagliga. Då blir effekten att kontot stängs ned och det är jättetråkigt. Men oftast är det sajtägaren själv som har gjort något fuffens.

Robin Reznik har förståelse för att Googles agerande upprör många Adsense-användare.
– Jag förstår till hundra procent att det finns sajtägare som känner sig lurade och frustrerade. Det är jättetråkigt när vi är tvungna att stänga av någons konto och därmed inte kan betala ut intäkterna till dem.

Någon närmare information om vad som har orsakat avstängningen av Sofie Dahlbergs och Andreas ­Lindvalls konton vill Google inte ge, men Robin Reznik säger att han har full förståelse för att de känner sig besvikna.


Det här är Google Adsense

Google Adsense är en gratis tjänst som du kan använda för att tjäna pengar på din sajt. Annonssystemet visar relevanta annonser på din sajt – och du får betalt. Reglerna för vad som krävs av dig som använder Adsense är mycket omfattande – här är några exempel:

  •  Klicka inte på dina egna annonser.
  •  Uppmana inte andra att klicka på dina annonser.
  • Ge en positiv användar­upplevelse.
  •  Ha inte porr, våld eller ­upphovsrättsskyddat material på din
  •  Placera inte bilder på ett sätt som gör att de kan förknippas med annonserna.