Do you speak English? Vy govorite po-russkij? ¿Hablas español?

Ja, även om internet har gjort världen mindre så är språket fortfarande ett stort hinder för de flesta av oss. Vi har visser­ligen tillgång till sajter från hela världen, men vi förstår sällan vad där står.

Lösningen på problemet kan vara att använda gratistjänsten Google Översätt (Google Translate).

Klarar 60 språk
Vad Google Översätt gör är helt enkelt att översätta text mellan över 60 olika språk, inklusive svenska.

google översättDu kan låta tjänsten över­sätta enstaka meningar som du själv skriver in, men det går också att översätta hela sajter. Du kan med andra ord besöka en koreansk nätbutik, ett argentinskt lyxhotell eller en vitrysk dagstidning – och få texten på svenska.

Naturligtvis går det inte helt smärtfritt. För det första är det bara ren text som översätts. Logotyper, illustrationer, menyer och annat som är sparat som bilder påverkas inte.

För det andra blir över­sättningen som du säkert gissat långt ifrån perfekt. Du lär både stöta på meningar som är helt felaktiga och sådana som är extremt komiska. Däremot brukar det som regel gå ganska bra att förstå sammanhanget.

Om du behärskar engelska är ett bra tips att välja bort svenskan och i stället översätta direkt till engelska. Googles översättningar går nämligen via engelskan, så om du väljer svenska blir risken för fel­översättningar dubbelt så stor.

Att använda Google Översätt är busenkelt. Du kan ­förstås göra det manuellt på ­translate.google.com, men du kan även låta webbläsaren översätta utländska webbsidor automatiskt. Plötsligt öppnar sig med andra ord en hel värld där du kan börja läsa BBC, Novaja Gazeta och La Nacion – trots att du varken kan engelska, ryska eller spanska!
_______________________________________________________________

Skola: Google Översätt
Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Att installera Google Verktygsfält.
  • Översätta sajter auto­matiskt i Internet Explorer.
  • Hur Chrome fixar över­sättningen direkt.