Du har många fördelar när du bygger en dator på egen hand i stället för att köpa en färdig maskin. Framför allt får du en bättre kontroll över vilka funktioner som ingår och du lär dig mer om hur de olika delarna fungerar tillsammans.

När du är sugen på att bygga själv är det viktigt att ta reda på vilka komponenter du bör satsa på, och det är då bäst att utgå från moderkortet eftersom det i mångt och mycket styr övriga val. För att hjälpa dig att välja rätt kort har vi här ett rykande färskt test av moderkort för de allra senaste Intel-processorerna.

Viktigaste beståndsdelen

Vad är då ett moderkort? Jo, moderkortet utgör själva grunden i en dator. Det är det största kretskortet som styr alla basfunktioner och det är också där som övriga ­komponenter installeras såsom processor, minne, lagringsenhet och grafikkort. Utan ett moderkort går det med andra ord inte att bygga en dator.

Precis som alla andra datorkomponenter utvecklas moderkorten hela tiden. De får nya finesser och anpassas efterhand till nya processorer och minnestyper.

Framför allt görs justeringar i moderkortens kretsuppsättning, det vill säga de små interna kretsar som sköter kommunikationen mellan komponenterna och som även erbjuder stöd för olika gränssnitt som till exempel usb och pci express.

Klarar senaste tekniken

I det här testet har vi tittat närmare på fyra intressanta moderkort som är väl anpassade för den senaste tekniken. Samtliga är utrustade med en ny kretsuppsättning från Intel 7-serien Z77. Den fungerar med Intels nya processorer baserade på den så kallade Ivy Bridge-­arkitekturen. Precis som många andra av Intels processorer säljs Ivy Bridge under namnen Pentium, Core i3, Core i5 och Core i7 för stationära persondatorer.

Fråga i butiken för att hitta rätt modell.

7-serien har många intressanta funktioner, till exempel det av många efterlängtade inbyggda stödet för usb 3-anslutningar, och det utan att behöva blanda in någon krets från tredje part. Stöd för pci express 3.0 som ger dubbel bandbredd per kanal jämfört med pci express 2.0 ingår också, och möjligheten finns att använda tre skärmar på samma gång.

Som grädde på moset har Intel använt sig av så kallade 3d-transistorer som ger lägre strömförbrukning, mindre strömläckage och högre klockfrekvenser.

Fokus på funktioner

Vi har granskat fyra Z77-moderkort, ett från MSI, ett från Gigabyte och två från Asus. Prestandatester utfördes på samtliga kort, men vi har valt att inte redovisa dessa i artikeln.

Resultaten är nämligen närmast identiska, vilket har att göra med att moder-korten i det stora hela är baserade på samma kretsar.
Därför har vi fokuserat på det som är betydligt viktigare vid val av moderkort: layout, funktioner, överklockningspotential samt uefi, det vill säga moderkortens konfigurationsgränssnitt.