Så sa experterna för 5 år sedan – och så blev det

2007 publicerade PC för Alla en artikel med experternas visioner om hur mobilerna skulle se ut 2012. Så här trodde de då.

Inmatningsmetoder

Sedan 2007 har mycket hänt med inmatningsmetoderna. Då dominerade knappsatser och till och med kompletta tangentbord i miniformat. Erik Johannesson, presschef på Samsung, siade om att pekskärmar, navigeringshjul och mer intuitiva användargränssnitt skulle stå i fokus. Han fick delvis rätt. Hett just då var Nokia Aeon, en telefon där hela ytan var tryckkänslig. Tyvärr lämnade aldrig Aeon konceptstadiet, men det gjorde många andra telefoner som bland annat Iphone. Med IOS revolutionerade Apple det intuitiva gränssnittet och det gör att vi förlåter Johannesson hans tanke om navigeringshjul, en inmatningsform som i ärlighetens namn har en kraftigt begränsad spridning i mobilvärlden.

Skärmarna

Från Samsungs håll kom också en prognos om flexibla holo­grafiska skärmar som skulle kunna projicera 3d-bilder. Även kamerorna skulle klara av 3d-fotografering. Och detta skulle finnas på marknaden redan för två år sedan! Tv- och biotekniken har visserligen gått framåt, och Nintendo visade med 3DS att sådan teknik inte behöver vara stor, men någon mobil med Minority Report-projicerande skärm och virtuellt tangentbord i luften har inte nått butikerna i Sverige.

Designen

Erik Hörnfeldt, informationschef på 3, trodde på en radikal förändring av telefonernas form. ”Designmässigt kan det bli hur skruvat som helst! Genom­skinliga, självlysande, whatever” sa han 2007. Benq Siemens höll bland annat på med ett koncept som skulle lindas runt handleden eftersom böjbara material var en av de rådande trenderna, men den släpptes dessvärre aldrig och ingen annan heller. I dag är det alltså fortfarande platt, rektangulärt och solitt som gäller. Där­emot verkar marknaden fort­farande sätta sin lit till att böjbara skärmar kommer att revolutionera designern så 2017 kanske vi är där. Till dess får vi nöja oss med enstaka koncepttelefoner och vad kreatörer på designbyråer skapar och renderar.

Intelligensen

Vad experterna verkade överens om 2007 var att mobilerna skulle bli allt smartare och mer datorlika. Anna Svensson, informationschef på Nokia, gissade på att områden som it, underhållning, media och kommunikation skulle flyta samman och ingen kan väl ifrågasätta hennes spådom. Då var det turbo-3g som gällde och nu börjar den fjärde varianten sprida sig med ännu högre hastigheter. Kanske blir det också 4g som banar väg för ytterligare en framtids­prognos, nämligen den om ­riktigt digital-tv direkt i mobilen.

(Läs hela artikeln från 2007 på pcforalla.se/mobilvision.)