Windows 8-skolan - del 2
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med Windows 8.
  • En internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Att logga in på Windows 8 – och hantera dina konton.
  • Så hanterar du filer och söker efter dem.
  • Att skapa ett hemma­nätverk.

Så där! Då var det dags för den andra delen av PC för Allas ­Windows 8-skola, och vi ska nu börja använda Windows 8 i prak­tiken.

I förra delen fokuserade vi på hur det går till att uppgradera. Vi gick även igenom de viktigaste nyheterna och hur du styr Windows 8 med pekskärm, mus och tangentbord.

Vi konstaterade då att Windows 8 egentligen inte är ett utan två olika system. Har du en vanlig dator kan du använda Skrivbords-läget precis som vanligt medan den nya Startskärmen passar bättre när du har en surfplatta eller en dator med pekskärm.

Att Windows 8 är två system märks också tydligt när vi nu på allvar börjar jobba med det.

Hur skaffar jag Windows 8?
Fram till 31 januari kan du uppgradera till Windows 8 för cirka 280 kronor. Det här gör du genom att gå in på windows.microsoft.com och välja Ladda ned och köp, Köp Windows 8. Klicka på Ladda ned Windows 8 Pro så hämtar du ett gratis­program som analyserar din dator och ser om den klarar av Windows 8. Om du får grönt ljus sköter det om själva uppgraderingen, och det är förstås först då du betalar.

windows 8 inställningar
Testa själv! Klarar din dator av Windows 8? Du kan testa innan du skaffar en upp­datering.

Pratar Windows 8 svenska?
Den första delen av vår skola gjordes innan Microsoft hade släppt den svenska versionen av Windows 8. Många bilder och menyval vi använde var därför på engelska. Från och med nu använder vi dock den svenska ­varianten, och går du in på pcforalla.se/windows8 hittar du även första delen med svenska bilder. Där finns också en detaljerad guide till hur du uppgraderar.

Hur skapar jag ett ­hemmanätverk?
Om du vill koppla ihop dina datorer ska du skapa en så kallad hemgrupp. Alla datorer kan på så sätt dela dokument och skrivare.

För att skapa en hemgrupp väljer du Snabbknappsfältet och klickar på Inställningar, Ändra datorinställningar. Klicka på Hemgrupp, välj Skapa en hemgrupp och följ instruktionerna.

Om det redan finns en grupp i ditt nätverk står det i stället En hemgrupp är tillgänglig, och det enda du behöver göra för att ansluta dig är att ange gruppens lösenord. I Windows 8 hittar du det längst ned under alternativet Hemgrupp. I ­Windows 7 gör du det genom att öppna Kontrollpanelen och välja Nätverk och Internet, ­Hemgrupp, Visa eller skriv ut hemgruppens lösenord.

Hemgrupper infördes i ­Windows 7 och fungerar inte i tidigare versioner.

Hur styr jag delningen?
För att hemmanätverket ska fungera krävs ett aktivt val av vad du vill dela. Du kan exempelvis välja att dela med dig av musik och bilder, men inte några andra dokument.

Du väljer det under Snabbknappsfältet, Inställningar, Ändra datorinställningar och Hemgrupp. För reglaget till höger för att koppla på.

Windows 8 inställningar
Delad glädje. Via en hemgrupp är det lätt att dela filer och skrivare.

Hur synkroniserar jag inställningar?
En smart nyhet i Windows 8 är att du kan synkronisera alla inställningar. Det betyder att du kan spara bokmärken i din webbläsare för att komma åt dem även på andra datorer. Du kan också spara färgval, bakgrunder, teman, språkval och andra inställningar för ge alla datorer samma utseende, och om du har installerat appar kan även deras inställningar synkas.

Koppla på funktionen genom att gå till Snabbknappsfältet och klicka på Inställningar, Ändra datorinställningar. Välj Synkroniera dina inställningar och bestäm vad du vill synkronisera.

Vill du slippa synkroniseringar är det bara att välja Av under Synkronisera dina inställningar.

Windows 8 inställningar
Synkad. Du väljer själv vad du vill synkronisera mellan olika datorer.

Hur kopplar jag upp mig på nätet?
Om du är i Skrivbords-läget kopplar du upp dig på precis samma sätt som tidigare. Längst ned till höger finns en ikon för ditt trådlösa nätverk. Klicka på den, leta upp rätt nätverk i listan och klicka. Kryssa i rutan Anslut automatiskt om du vill och välj Anslut. Om nätverket är skyddat får du också fylla i lösenordet.

Använder du Startskärmen gör du på nästan samma sätt. Ta fram Startknappsfältet och klicka på Inställningar. Bland ikonerna längst ned finns din trådlösa nätverksikon. Klicka på den, välj rätt nätverk och Anslut.

Windows 8 inställningar
Surfläge. Det är enkelt att koppla upp sig trådlöst i Windows 8.

Var är Kontrollpanelen?
Du som är traditionalist undrar säkert var Kontrollpanelen, Kommandotolken och andra klassiska verktyg har tagit vägen. Svaret är att de finns kvar, men på en annan plats.

Du kan hitta dem genom att öppna Startskärmen och högerklicka eller svepa med fingret från överkanten och in mot mitten. Nu ser du ikonen Alla appar längst ned till höger och när du klickar på den ser du alla program. Tycker du det låter krångligt kan du klicka på Windows-tangenten och X för att visa en genväg.

Windows 8 inställningar
Genväg. Windows + X är genvägen till dina traditionella Windows-verktyg.

Kan jag jobba med flera fönster?
Om du kör Windows 8 i ­Skrivbords-läge kan du visa många fönster i valfria storlekar precis som i tidigare Windows-versioner. Den nya Start­skärmen bygger däremot på att varje app körs i fullskärmsläge.

Det finns dock ett undantag, och det är att du kan ”docka” en app till skärmens kanter. Det betyder att du alltid kan ha exempelvis din kalender eller mejllåda framme – oavsett vilken app du arbetar med. Docka genom att gå till Startskärmen och öppna appen. Ta tag med musen i överkanten och dra den mot mitten. När appen har förminskats drar du den till vänster eller höger kant och släpper den. Den fäster då mot kanten. Klicka sedan på det tomma utrymmet och öppna valfri app.

I det stora fönstret kan du placera både appar och Skrivbordet. Det enda som inte går att lägga där är Startskärmen, som alltid visas i helskärm.

För att stänga en app tar du tag i överkanten och drar den hela vägen ned.

Windows 8 inställningar
Duo. Du kan ha två appar öppna samtidigt i Windows 8.
______________________________________________________________________

Ordlistan: Hajar du Windows 8-snacket?
I Windows 8 används en del ord som du kanske är ovan vid. Här är några:

Appar. I Windows 8 kan du ladda hem små program direkt från Microsofts inbyggda nätbutik Store. Somliga kostar pengar, andra är gratis.

Klicka. Du som använder mus är van vid att du ska klicka, och vi använder genomgående det ordet i vår skola. Har du pekskärm motsvaras det här av att trycka med fingret.

Levande startfält. Se Startfält nedan.

Skrivbord (Desktop) är namnet på det klassiska Windows-gränssnittet. Har du Startskärmen framme växlar du genom att klicka på ikonen Skrivbord. Du kan också trycka ned Windows-tangenten för att växla läge.

Snabbknappsfältet (Charms) använder du för att söka, dela och göra inställningar i Windows 8. Det är en meny med fem ikoner som visas till höger på skärmen. Som standard är den gömd, men du tar fram den genom att placera musen i övre eller nedre högerhörnet. Du kan också trycka på Windows+C. Har du pekskärm sveper du med fingret från högerkanten och in mot mitten.

Startfält (Tiles) är namnet på de fyrkantiga panelerna på Start­skärmen. Genom att klicka på dem startar du ett program eller en tjänst. Några av start­fälten uppdateras med information om exempelvis nyheter, väder och inkommande mejl. Dessa kallas för Levande startfält (Live Tiles).

Startskärmen. I ­Windows 8 är Start-knappen utbytt mot en färgglad helsidesskärm där alla program och appar representeras av Startfält. Den kallas för Startskärmen (Start screen) och du tar fram den genom att föra musen längst ned till vänster och klicka. Du kan också öppna Snabbknappsfältet och välja Start. Det enklaste är dock att trycka på Windows-tangenten. Har du pekskärm sveper du med fingret från högerkanten och in mot mitten och väljer ikonen Start.

Store. Se Appar ovan.
_____________________________________________________________________

10 smarta kortkommandon
Windows: Visa/göm Start-menyn.
Windows + vänsterpil: Fäst aktivt fönster till skärmens vänsterkant.
Windows + högerpil: Fäst aktivt fönster till skärmens högerkant.
Windows + uppåtpil: Maximera aktivt fönster.
Windows + nedåtpil: Minimera aktivt fönster.
Windows + Home: Minimera fönster som inte är aktiva.
Windows + M: Minimera alla fönster.
Windows + E: Visa Utforskaren.
Windows + Tab: Växla mellan öppna appar.
Windows + F: Öppna sökfönstret för filer.