Säkerhetsföretaget Symantec har hittat en ny variant på skadeprogrammet Backdoor.makadocs som sprids på nätet. Nytt i den senaste varianten av skadeprogrammet är att det använder sig av Google Drive som en kommandocentral för att spridas till nya datorer.

Genom att ständigt kontakta ett konto på Google Drive kan Backdoor.makadocs hämta uppdaterade instruktioner från skadeprogrammets upphovsmän.

Enligt Symantec kan den nya metoden för att kontrollera skadeprogrammet ha valts för att göra det svårare för administratörer och säkerhetsprogram att blockera det. De flesta företag tillåter åtkomst av Google Drive för sina användare.

Google uppger i ett utlåtande att företagets användaravtal inte tillåter olagligt användande av sina tjänster.

– Att använda Googles tjänster för den här typen av aktiviteter bryter mot våra användaravtal. Vi kommer att undersöka det här och vidta nödvändiga åtgärder, säger en talesperson för Google.

Backdoor.makadocs sprids via Word- eller rtf-dokument och kan sedan stjäla information från användarens dator om dokumentet öppnas i Windows. Exakt vad som ska utföras när dokumentet öppnas kan i den nya varianten kontrolleras via Google Drive.

Symantec uppger att skadeprogrammet än så länge utgör en väldigt låg risk med begränsad spridning.