Nokia har som bekant övergett Symbian, och valt att bara satsa på Windows Phone. Men de har fortfarande några Symbian-modeller, och Pureview 808 är en av dessa. Förutom kameran är det här en högst ordinär Symbian-lur på alla sätt.

Krångligt gränssnitt
Symbian har här kommit upp i versionen som kallas Nokia Belle. Och det känns med Symbian precis som med kinesiska piratkopior. Ni kanske har sett sådana som ska efterlikna exempelvis en Iphone, men som har helt egen mjukvara som inte alls är kompatibel med Iphone. Nokia Pureview känns som en kinesisk piratkopia av en smart mobil, men som inte alls är en smart mobil.

Nokia Pureview 808

Anledningen är förstås det särdeles eftersatta operativsystemet som inte håller måttet på något sätt i dag. Att konfigurera telefonen vad det än gäller känns omständligt och komplicerat.

Nytt i och med samarbetet med Microsoft är att det direkt på hemskärmen ligger en widget som tar dig till konfigurering av ett Exchange- eller Hotmail-konto (numera Outlook). Du kan med lite meckande lägga till ett Google-konto också, men räkna inte med samma enkla förfarande som hos Iphone eller Android.

Urusel webbläsare
Men även om det finns en del appar och funktioner som gör det här till en halvsmart mobil (tekniskt sett är den förstås en smart mobil, men den kan inte mäta sig med Iphone, Android eller Windows Phone vad gäller utbud av appar) är det en sak som stör oss allra mest: väntetiderna.

Vad du än gör innebär en ordentlig stunds väntan för att du ska få se dina bilder, öppna en app, göra inställningar och liknande. Det känns oerhört trist att använda den här telefonen efter ett tag.

Nokia Pureview 808

Och när du efter ett tag inser att apputbudet är dåligt kanske du vill kunna använda den inbyggda webbläsaren i Pureview 808. För en inbyggd webbläsare har den, men den är bland det värsta skräp vi har sett i en telefon senaste åren. Den är fullständigt urusel, och spär bara ytterligare på telefonens dåliga uppförande i mjukvaruväg.

Extrem kamerasensor
Kameran är en annan femma. Nokia har stoppat in en bildsensor på smått otroliga 41 megapixlar. Vi satte den i händerna på vår fotoexpert Martin Agfors, och han hade det här att säga:

Nokia Pureview 808 foto
Detaljrikedomen i fullstora bilder från Nokia Pureview är häpnadsväckande. Man ska inte stirra sig bling på megapixel, men det faktum att Pureview 808 har en bildsensor som har större yta än de flesta kompaktkameror gör att den registrerar mycket mer ljus. Här ser du dels en bild tagen i 16:9-läge vilket innebär att den är på lite knappt 34 megapixel. När vi förstorar upp ett litet utsnitt i mitten ser vi två kajakpaddlare och ganska mycket detaljer i småbåtarna. Du skulle lätt kunna gör en bra utskrift på en meter från en sådan här bildfil. Tyvärr har Nokia inte förvaltat tekniken särskilt bra. Objektivet gör inte sensorn rättvisa.

Visst skulle du kunna se en fördel i att ha en Pureview 808 tack vare kamerans bildkvalitet, men det blir så oerhört trögt och frustrerande att använda den här telefonen att kamerans fördelar inte kan väga upp något.

Prismässigt ligger den här telefonen på tok för högt för dess innehåll, och det är betydligt smartare att skaffa en hygglig kompaktkamera och en mobil som är bättre. Och i den här prisklassen är det inte svårt att hitta en bra mobil.

Nokia Pureview 808
Tillverkare: Nokia, www.nokia.se
Processor: Arm 11 1,3 GHz.
Minne: 512 MB .
Lagring: 16 GB, plats för microsd-kort.
Skärm: 4 tum, 360 x 640 pixel (184 ppt).
Kamera: 41 megapixel (38 effektivt).
Övrigt: Gps, wlan, nfc.
Operativsystem: Symbian OS Nokia Belle
Storlek: 12,4 x 6 x 1,4 cm.
Vikt: 169 g.
Pris: 4 500 kronor.

Plus: Kameran.
Minus: Omodernt operativsystem. Svåranvänd. Högt pris.
Betyg (4 av 10)

Nokia 808 PureView

Bästa pris just nu: 990 kr