Samsung lanserade tidigare sin Galaxy Note, med en 5,3 tum stor skärm som gjorde att telefonen mest såg ut som en parodi på en telefon. Men den telefonen fungerade rätt bra, och med en medföljande penna blev den åtminstone ganska populär, sin storlek till trots.

Men Optimus Vu från LG, som vi tycker måste jämföras med Note är något helt annat. Den har en hyfsat lågupplöst skärm i ett format som vi aldrig tidigare har skådat i en mobiltelefon: 4:3.

Låg punkttäthet
Upplösningen på skärmen är 768 x 1 024 bildpunkter vilket är samma som den gamla xga-upplösningen på datorskärmar. Utspritt på 5 tum ger det en för att vara en smartphone låg pixeltäthet med 256 punkter per tum. Galaxy Note har till exempel 285 punkter per tum i en ännu större skärm. Skärmen är i övrigt bra. Med en IPS-panel ger den bra färger, bra ljusstyrka och tillräckligt tryck i bilden för att vi ska bli nöjda. Och punkttätheten är god nog för det mesta.

LG Optimus Vu
Bredbild. Vi undrar om inte VU är en förtkortning av Väldigt Udda. I alla fall sticker den här telefonen ut rejält med sin extra breda skärm. Den är trots det i alla fall hyfsat tunn med 0,9 centimeter.

Bredden är hela 9 centimeter vilket gör att de med små – eller för den delen normala – händer kommer ha svårt att greppa den med en hand. Men tanken är nog snarare att se den här som någon slags surfplattehybrid mer än en vanlig telefon. Tyvärr gör upplösningen att vi inte känner att den drar full nytta av det när vi till exempel surfar, vi hade gärna sett att man fick in mer information på de fem tummen.

En av funktionerna som ska dra nytta av den större skärmen heter Quickmemo och innebär att du trycker på en dedikerad knapp längst upp på skärmen varpå telefonen tar en skärmdump av vad du ser och låter dig klottra på skärmdumpen och sedan skicka den vidare på olika sätt. En funktion som ibland kan vara smidig, men som troligtvis sällan kommer användas.

Lite omogen
Prestanda är som förväntat då Optimus Vu har en fyrkärnig processor i Nvidia Tegra 3. Du behöver inte vara orolig för att det ska gå långsamt. Minnesmässigt hittar vi 32 gigabyte inbyggt lagringsminne, men ingen plats för microsd-kort vilket alltid är tråkigt.

LG Optimus Vu
Stilrent. Baksidan är i lädermönstrad plast och är trots storleken diskret. Kameran är på åtta megapixlar och har en liten LED-blixt.

Samtliga som vi har visat telefonen för har reagerat på samma sätt med ett ”oj!”, men de flesta har också funnit att formatet inte nödvändigtvis är helt fel. Så inte heller vi, men vi skulle definitivt vilja ha högre upplösning för att få plats med mer på skärmen, och eftersom nästan allt är anpassad efter 16:9-formatet i dag blir det förstås vissa begränsningar när vi ska titta på videofiler.

Men på det stora hela är det inget fel på telefonen. Den är lite för dyr eftersom du kan få en Samsung Galaxy Note för tusenlappen mindre som dessutom presterar bättre. Men formatet är lite småintressant och om LG utvecklar modellen med lite bättre funktioner finns det anledning att börja gilla eventuella framtida versioner desto mer.

En intressant telefon som inte riktigt faller oss i smaken på grund av låg upplösning och en känsla av omogenhet. Framtida versioner kan bli intressanta, men den här är inte helt imponerande.


LG Optimus Vu

Tillverkare: LG, www.lg.com
Processor: Nvidia Tegra 3 fyrkärnig processor på 1,5 GHz.
Lagring: 32 GB.
Skärm: 5 tum HD-IPS lcd, 768 x 1024 pixlar (256 ppt).
Kamera: 8 megapixel.
Övrigt: Gps, wlan.
Operativsystem: Android 4.0.
Storlek: 14 x 9 x 0,9 cm
Vikt: 168 g
Pris: 4 000 kronor.

Plus: Bildkvaliteten i skärmen. Prestanda.
Minus: Upplösningen. Ingen minnesutbyggnad.
Betyg (6 av 10)