Finns det risk att någon för­söker ta sig in i din dator när du lämnar den? Med en enkel metod som finns inbyggd i Windows kan du göra det mycket svårare. Du flyttar helt enkelt Windows startnyckel från hårddisken till ett usb-minne. Om inte minnespinnen sitter i vägrar datorn att starta och det krävs mycket duktiga hackare för att ta sig förbi det här skyddet.

startnyckel usbObservera att du måste vara mycket rädd om din usb-nyckel! Utan den kan inte du heller starta Windows. Det kan vara bra att göra en säkerhetskopia av den och förvara på ett säkert ställe.

Om du har en gammal dator med diskettstation måste du först ta bort den eller gå in i bios och inaktivera den för att kunna använda den här metoden.

startnyckel usb

1. Välj enhetsbokstav.
Sätt i ditt usb-minne. Högerklicka på Dator och välj Hantera. Gå ned till Diskhantering i vänstra ­panelen. Högerklicka på ditt minne och välj Ändra enhetsbeteckning och sökvägar. Ändra enhetens beteckning till A.

startnyckel usb

2. Starta Syskey.
Stäng Diskhanteraren. Skriv syskey i Start-knappens sökfält och starta det program som visas högst upp. (I Windows XP, skriv i stället syskey i Kör-fältet.) Klicka på knappen Uppdatera i det fönster som öppnas.

startnyckel usb

3. Byt lagring.
Pricka för Lagra startnyckeln på en diskett och klicka på OK. Systemet är gammalt och gjort för att använda disketter – det är därför usb-minnet måste ha enhets­beteckningen A.

startnyckel usb

4. Spara nyckeln.
Klicka på OK i de två följande fönstren. Nu finns den viktiga filen Startkey.key på minnet. Om du vill ändra tillbaka, kör Syskey igen, med minnet på plats, och välj Lagra startnyckeln lokalt.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows (alla versioner).
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att skapa en usb-låsnyckel till Windows.