Hårddiskutrymme är inte lika viktigt som det en gång var. I alla fall inte om du har en klassisk snurrdisk. Har du däremot en ssd kan tillgången på plats däremot vara mer kritisk, eftersom dessa i allmänhet är både mindre och dyrare.

Ett sätt att spara plats är att städa bort dubbletter. Det finns avancerade program för detta, bland annat sådana som kan känna igen likadana bilder även om de har olika namn. Fullt så avancerat är inte Ccleaner, men chansen är stor att du redan har detta utmärkta gratisstädprogram installerat.

Programmets huvuduppgift är att rensa för att snabba upp datorn, men det finns också andra funktioner, bland annat att söka efter dubbletter. Vi visar programmet på svenska, men översättningen är både bristfällig och usel.

Du bör inte använda verktyget för att ta bort dubblettfiler som finns i systemmappar som mapparna Windows och Program. Windows och de program du använder kan behöva dessa dubbla filer på olika platser för att fungera korrekt.Ccleaner

1. Ställ in

Öppna Ccleaner och klicka på Verktyg, Dublettsökare. Under rubriken Passa ihop får du ange vad du ska söka efter. Som standard anser programmet att filen är en dubblett om den har samma namn, storlek och ändringsdatum.


Ccleaner

3. Ignorera

Du kan också välja om du ska ignorera exempelvis systemfiler och dolda filer. Det här är bra att göra, eftersom dessa inte bör raderas.


4. Välj mapp

Välj själv vilka enheter du ska leta igenom, exempelvis hela din hårddisk. För att enbart söka igenom en viss mapp kan du klicka på Lägg till och ange att bara söka igenom just den. När du har gjort dina val är det bara att börja söka efter dina dubbletter genom att klicka på Sök.

Ccleaner

5. Ta bort

Markera de dubbletter du vill ta bort och välj Ta bort vald. Tänk dock på att vara försiktig med att ta bort filer som du inte känner till. Det kan vara viktiga programfiler – och tar du bort dem kan datorn sluta att funkar som den ska.