Vaio Duo 11 är ytterligare en i raden av datorer som försöker sig på något nytt och annorlunda med det gamla notebook-konceptet, nu när Windows 8 med sitt pekskärmsfokus skriver om spelreglerna för pc-branschen.

Vi har sett en hel del bärbara datorer som försetts med pekskärmar. Det är surfplattehybrider utlovade och snart ute i butikerna, Intel-baserade surfplattor med tangentbordsdocka och vanligt Windows 8 i stället för Windows RT. Samt en och annan bärbar pc som har fått ny och annorlunda design för att kunna funka som surfplatta genom att skärmen kan vändas så att den hamnar på utsidan när datorn är hopfälld.

Vaio Duo 11 är en av dessa, förutom att skärmen inte är vändbar, utan i stället alltid sitter på utsidan. Hopfälld har den skärmen på det som på en vanlig notebook skulle vara locket och fungerar som surfplatta. För att fälla upp den lyfter du skärmen i bakkant och trycker den bakåt. Skärmen hasar bakåt på mekaniska armar och vinklas snett uppåt till den är i notebook-läge och ett fullt tangentbord har kommit fram under.

 Sony Vaio Duo 11
Som surfplatta är Vaio Duo 11 kompetent och den extra stora skärmen tilltalar vid surfande och filmtittande. Den höga vikten tilltalar desto mindre.

Snyggare än smart
Det hela verkar mer spektakulärt än praktiskt, och vi undrar hur många gånger du kan fälla upp och ned den utan att du råkar knäcka eller böja något viktigt. Bara det att det är en hålighet bakom skärmen oroar – ett perfekt ställe att få in damm och smuts.

Lösningen har två andra stora nackdelar. För det första har skärmen ett fast läge, och går inte att vinkla. Den är fast i ett ganska jobbigt bakåtlutat läge som inte tilltalar alla och som framför allt kan göra att du får reflexer i skärmen som inte går att få bort genom att justera skärmlutningen.

För det andra innebär skärmens placering, en tredjedel in på datorns underdel, att tangentbordet blivit kompakt. Det är väldigt välbyggt med skön knapprespons, men det går inte att bortse från att knapparna är minimala och sitter tätt. Det finns inte heller plats för musplatta. I stället sitter det en liten styrplupp i mitten av tangentbordet. Inte en som du petar i riktningen du vill att musen ska, utan en optisk sensor som man drar fingertoppen över. Så den funkar som en pekplatta, fast mycket mindre.

Som kompensation får du med en elegant pekpenna i svarvad metall, med vilken du kan göra det mesta på skärmen med bra precision. Sony verkar dock ha gjort en liten miss. Många enheter med pekpenna ser till att stänga av känsligheten för fingertryck när pennan används, så att du kan vila handen mot skärmen och peka med pennan. Det verkar inte fungera här, och vi lyckas markera ikoner och starta appar då och då med ett oavsiktligt lillfinger. Funktionen finns, men bara i enskilda program som Microsoft Onenote och Sonys egna anteckningsblock.

 Sony Vaio Duo 11
Med ett litet lyft och med hjälp av inbyggda fjädrar snäpper datorn upp skärmen i uppfällt läge. Där får du dras med litet tangentbord och avsaknad av ordentlig musstyrning. Pekskärm och penna räcker dock ganska långt.