Microsoft har verkligen rört om i grytan med lanseringen av Windows 8. Åsikterna om allt det nya går isär men få kunder är likgiltiga. Ett helt nytt menysystem, en egen app-miljö och framför allt rejält fokus på pekskärmsstyrning. ­Tanken är att upplevelsen ska vara den samma på en Windows-pc som på en Windows-surfplatta och även till viss del på en telefon, även om samma appar inte går att köra där.

Man kan tycka vad man vill om den saken. Det här är Microsofts val och strategi framöver, och kanske är det lika bra att gilla läget och börja utforska hur du får nytta av de nya idéerna.
Windows 8 är som du kanske märkt inte optimalt för traditionella muspekare. En vanlig datormus på bordet funkar fint, även om det då och då kan vara onödigt långt att dra muspekaren, då de flesta viktiga funktioner är förpassade till skärmens kanter och hörn.
Med bara pekplattan på en bärbar dator blir Windows 8 däremot rejält bökigt. Speciellt med små musplattor som på många äldre datorer och företags-pc.

Bärbara i tre olika typer

Därför är det spännande att bland det första som tillverkarna nu lanserar är så kallade notebook med pekskärm. De flesta större tillverkare har ett par modeller släppta eller på väg. I vissa fall handlar det om existerande modeller som har uppgraderats eller gjorts om något för att få in ett peklager i bildskärmen. Andra är helt nya datorserier som har designats från grunden för att vara touch-orienterade.

En tredje typ av bärbar pc tar konceptet ett steg längre och försöker göra något helt nytt. Skärmar som kan vändas bak och fram, gångjärn som går 180 grader och surfplattor med tangent-bordsdockor som gör skillnaden mellan pc och surfplatta försumbar.

De sistnämnda sticker ut så mycket så att de förtjänar ett eget test, och de fanns inte heller lanserade till detta test. Därför valde vi att testa de första ”vanliga” bärbara datorerna med Windows 8 och pekskärm. Även om ett par av dem är allt annat än vanliga.

Det är en brokig skara datorer som står på startlinjen. De varierar från 11 till 14 tum i skärmstorlek och ännu mer i pris, från fem till nära det tredubbla.

Frågan är därför inte så mycket vilken dator som är lyxigast och snabbast, utan framför allt hur mycket för pengarna de ger i sin respektive prisklass. Och än mer viktigt, hur vettig är pekfunktionen? Klarar de av utmaningen att göra Windows 8 smidigt och lättjobbat? l