Många har upptäckt hur mycket bekvämare det är att arbeta vid datorn när man utökat arbetsytan med en andra bildskärm. I synnerhet om du sitter vid en bärbar dator som ofta har en rätt liten bildyta i den inbyggda skärmen. Men hittills har det här bara fungerat smidigt vid ett skrivbord där du har plats för en lös bildskärm och det finns ett strömuttag att driva den med.

I somras testade vi AOC e2251Fwu, en 22-tums bildskärm som inte bara fick bildsignal via usb, den fick även strömförsörjningen därifrån. En sådan skäm kan du ta med till sommarstugan eller när du är ute och reser i jobbet med bil. Men även om du inte behöver något eluttag så är AOC-skärmen en rätt klumpig sak att bära omkring på.

Gechic Onlap Monitor

Nu har vi tagit en titt på en smidigare variant, Gechic Onlap Monitor 1302. Det här är en 8 millimeter tunn 13-tums bildskärm som bara väger lite drygt 650 gram. Den har en lös plastfot som är rätt vinglig. Alternativt kan du fästa den på sidan av skärmen på din laptop. Fästet fungerar som ett trögt gångjärn så du kan ställa extraskärmen i den vinkel du vill ha den.

Du kan driva skärmen via gammaldags analog vga-utgång eller via hdmi, det medföljer en adapter för bägge varianterna. I adaptrarna sitter även en usb-kabel som strömförsörjer skärmen.

Blank och blek
Specifikationerna är måttliga, bilddiagonalen är som sagt 13,3 tum, vilket också är en av de vanligaste storlekarna på bärbara datorer. Bildstorleken är 1 366 x 768 bildpunkter vilket inte är så mycket, men det dubblerar arbetsytan hos de flesta bärbara. Panelen är byggd med tn-teknik och betraktningsvinklarna i höjdled är inget vidare. Färgvisningen påverkas en hel del redan vid små vinklar. I övrigt är bildkvaliteten ungefär som hos en genomsnittlig laptop.

Skärmen är täckt av en tunn blank glasskiva som tyvärr lätt blänker och fungerar som spegel. Det hade nog varit omöjligt att bygga skärmen så här tunn utan stadgan som glaset ger, så det är en kompromiss vi köper. Men de borde verkligen satsa på ett glas som inte fungerar som spegel.

Gechic Onlap Monitor

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning