I ett svenskt Windows visar klockan längst ned till höger tiden, plus datum i det standardformat vi använder i Sverige, år-månad-dag. Men det här går att ändra på massor av sätt.

Här visar vi hur du kan lägga till veckodagen också, om du är villig att offra lite plats i Aktivitetsfältet – klockan blir nämligen bredare. Men det kanske det kan vara värt för att med en snabb blick kunna se vilken veckodag det är.

veckodag klocka1. Börja med att öppna ­Kontrollpanelen och klicka där på Klocka, språk och nationella inställningar. Klicka på Ändra datum-, tids- eller sifferformat. (Om du har Kontroll­panelen inställd att visa ikoner, klicka i stället på Nationella inställningar och språkinställningar).

2. På fliken Format, klicka på knappen Ytterligare inställningar.

3. Byt till fliken Datum.

4. Leta reda på fältet Kort datum, det är det som styr vad som visas i klockan – och där du alltså ska göra ditt tillägg.

5. Skriv in dddd plus ett mellanslag framför datumsträngen.

6. Klicka på knappen Verkställ.

Resultatet syns omedelbart och du kan om du vill experimentera med andra varianter enligt den teckenförklaring som finns i fönstret. Klicka på knappen Återställ om du ångrar dig.

veckodag klocka
Carpe diem. Med en enkel ändring kan du få veckodagen att visas i ­Windows klocka.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows.
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du ändrar till långt datum (visar veckodag) i Aktivitetsfältet.