De är lätt att tappa kontrollen över Facebook och Google+. Vi laddar upp foton, videoklipp och statusuppdateringar – och vi skriver meddelanden till höger och vänster. Allt vi gör lagras i det så kallade molnet, men här faller det snabbt i glömska.

Om du vill se vad som egent­ligen lagras på din Facebook- eller Google-sida kan du numera tanka hem allt material och spara det på din egen hårddisk.

Flera skäl att spara
Att flytta filer från molnet till hårddisken kan verka omvänt, men det finns flera skäl. Skulle du bestämma dig för att gå ur någon av tjänsterna eller byta identitet vill du förmodligen rädda allt material som du ha laddat upp.

En annan orsak är att det är smidigare att navigera på din egen hårddisk än på nätet. Om du ofta laddar upp bilder kan det exempelvis vara svårt att hitta en enskild bild. Hämtar du däremot hem dina bilder lagras de i en mapp på hård­disken, och då blir de lättare att hitta.

Om du är skeptisk till Facebook och Google+ kan det förstås vara en poäng att få en översikt över vilket material som du faktiskt har laddat upp.

Men det roligaste med funktionen är nog ändå att du får bättre översikt. Det är kul att se sina första med­delanden och att följa konversationstråden med en viss kompis.

Det blir ungefär som en dagbok över de senaste åren i ditt liv. Ända sedan du gick med i Facebook eller Google+.

facebook google+ arkiv
Smart. Sparar du material från ­Facebook och Google+ på din hårddisk har du det kvar om du skulle lämna tjänsterna.
____________________________________________________________________

SNABBGUIDE: Lagra molntjänster
Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Facebook och Google+
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med internet­uppkoppling.
  • Ett användarkonto hos Google och/eller Facebook.

Det här lär du dig:

  • Att hämta hem allt material från Facebook.
  • Hur du gör samma sak i Google+.
  • Så använder du materialet.