Asus brukar vara tidigt ute med det mesta, men när det gäller lite större format på ultratunna notebook så hann ett flertal konkurrenter före, inte minst Acer som har ett gäng modeller 14-tummare och större i ultrabook-klass.

När Asus nu släpper en lite uppförstorad Zenbook är det allt annat än en blygsam satsning. Datorn har en 15,6-tumsskärm och rejält tilltagna mått. Den kallas heller inte officiellt för en ultrabook, även om den delar många egenskaper med den Intel-definierade datortypen. Det här är en lite större, lite dyrare och mycket mer kraftfull skapelse. En mer korrekt konkurrent till Zenbook U500VZ än breda ultrabook från Acer och till exempel HP är snarare en ny Macbook Pro.

Zenbook U500VZ
Den lilla extra högtalaren har namnet Sonicmaster och ger datorn ovanligt mycket basljud för att vara en bärbar dator.

Ips-skärm lyfter upplevelsen
Till det yttre är det välbekant Zenbook-stil. Tunt metallchassi med elegant finish, stor musplatta och bagrundsbelyst tangentbord. Liksom den bästa lilla Zenbook-modellen har även denna en ips-skärm i full 1080p hd-upplösning. Det ger inte samma imponerande pixeltäthet som lillebror har men är fortfarande en väldigt njutbar upplevelse.

Nu är en 15-tummare med full hd inget unikt, men det är få som kan uppvisa så snygga och korrekta färger som denna, och dessutom med hög ljusstyrka och kontrast. Ips-skärm eller liknande teknik borde bli branschstandard för bärbara pc och det är skandal att så många nya, dyra datorer fortfarande säljs med skräpskärmar.

Prestandamässigt ser det väldigt bra ut, med fyrkärnig Intel Core i7-processor med högre spänning än ultrabookvarianterna, åtta gigabyte snabba ram-minnen och extra grafikprestanda med grafikkortet Nvidia Geforce GT 650M. Det som imponerar allra mest är disklösningen. Dubbla ssd som redan var snabba individuellt sitter i en raid 0-konfiguration, vilket i princip kombinerar prestanda i dem. Det här är den snabbaste lagringlösning vi hittills testat i en bärbar dator, och det med bred marginal.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning