När det var som värst lade Anna Sellström flera timmar varje dag på sociala medier, framför allt den populära fototjänsten Instagram i mobiltelefonen.
– Jag var inne på Instagram direkt på morgonen, på bussen på väg till skolan, på rasterna, på bussen på vägen hem, hemma, under middagen och på kvällen när jag skulle sova, säger hon.
Anna Sellström är inte ensam. De ­sociala medierna har flyttat in i våra liv och skapar för många en stress som kan vara direkt hälsofarlig.

Varje gång något nytt hände plingade det i Anna Sellströms mobiltelefon: någon hade gillat ett av hennes foton, någon hon följde hade lagt till en bild eller någon hade börjat följa henne.
– Det plingade till hela tiden, det var jättestressigt. Man var tvungen att lägga upp bilder själv också, jag lade upp 10-15 om dagen. I vanliga fall blir jag aldrig stressad, det var något nytt för mig.

Sömnen blev lidande

Hon använde även Twitter och Facebook, men inte alls i lika stor omfattning. Exakt hur många timmar per dag hon lade ned på Instagram när det var som värst vet hon inte, men det var så pass många att det började få stora konsekvenser för henne.
– Jag kände att det på allvar började bli så att allt kretsade kring Instagram. Det var jättejobbigt, det var ett verkligt problem för mig. Jag lade mer tid på Instagram än på viktigare saker, som skolarbetet.

Även sömnen blev lidande. Anna Sellström kunde inte förmå sig att släcka lampan i tid på kvällen eftersom mobilen hela tiden plingade till av nya händelser i Instagram.
– Jag stängde av ljudet, men då vibrerade ju mobilen i stället. Jag var vaken fastän jag inte borde. Jag var väldigt trött, fick inte tillräckligt mycket sömn.

Hon insåg till slut själv att situationen var ohållbar och bestämde sig för att lägga mindre tid på Instagram – men lyckades inte. Då förstod hon att det krävdes en drastisk åtgärd för att minska stressen och få ordning på livet igen – hon raderade helt enkelt Instagram från sin mobiltelefon.
– Numera kollar jag bara någon gång efter skolan och på kvällen på pappas Ipad. Jag känner inte att jag missar något. Eftersom jag inte lägger upp lika många bilder själv längre så blir det inte lika många händelser. Och för att det inte ska bli för stressigt så bläddrar jag inte ned i hela nyhetsflödet.l