Årets it-händelse
Windows tar revansch

För Microsoft har 2012 varit ett händelserikt år, och det ­viktigaste var lanseringen av ­Windows 8. Windows 8 passar både surfplattor och standarddatorer – och allt mittemellan. Förklaringen är ett helt nytt gränssnitt som är byggt för ­pekskärmar.

Microsoft har dessutom börjat tillverka egen hårdvara. Surface är Microsofts försök att skapa en Windows 8-surfplatta, och den har fått utmärkta recensioner. Den svenska lanseringen dröjer dock till våren. Samtidigt satsar Microsoft inte bara på datorer. Företaget lanserade även Windows Phone 8, som är ett system för smarta mobil-telefoner. Här är Microsofts viktigaste partner Nokia, en annan it-jätte som har missat smartphone-tåget.

Alla nya Windows-produkter ser likadana ut och använder samma tjänster i grunden. Tanken är alltså att kunderna ska kunna köra Windows i alla produkter.

Årets genombrott
Äntligen får vi vettiga filmtjänster

Netflix, HBO, Filmnet… Det här året har många nya filmtjänster haft premiär, och upplägget är detsamma. För en fast månadsavgift på strax under hundra-lappen får du titta på hur mycket film och tv-serier du vill.

Idén påminner om svenska musiktjänsten Spotify, som har blivit en succé runt om i världen. Filmindustrins förhoppning är att många vanliga konsumenter hellre ska betala för en smidig och laglig tjänst än att bli ­brottsliga pirater.

Årets trend
Älskling, jag krympte plattan

Ipad Mini är en nedbantad version av Ipad, och har en skärm på 8 i stället för 10 tum.Bland Android-plattorna har dock småplattor funnits länge, och i år fick 7-tummaren Google Nexus 7 mest uppmärksamhet.

Tanken bakom miniplattorna är förstås att de ska vara lättare att bära med sig – men ändå stora nog för att läsa böcker eller surfa på nätet.

Årets pryl
Bästa mobilen klarar 4g

Det är tre år sedan 4g lanserades, men först nu börjar det komma prylar som drar nytta av den nya generationens mobila internet. Tidigare har 4g bara kunnat användas för den som vill surfa mobilt via sin dator, men nu kommer det även till telefoner och surfplattor.

Samsung Galaxy S III 4G är en av de första mobiltelefonerna som använder 4g-nätet, och det är också en av de bästa telefonerna.
Som du ser i vårt test på sidan 20 får den högsta betyg, och förutom 4g-stödet uppskattar vår testare telefonens höga prestanda och de många smarta funktionerna. Tidigare i år släppte Samsung även den första surfplattan med 4g-stöd.

Årets nyhet
Samsung förlorar – och vinner

Samsung har inte bara lanserat en strid ström nya produkter under 2012. De har dessutom varit inblandade i it-världens mest infekterade juridiska ­strider. Apple hävdar att Samsungs telefoner och surfplattor är plagiat av Iphone och Ipad, och en amerikansk domstol gav företaget rätt. Samsung ska betala närmare 7 miljarder ­kronor i skadestånd till Apple.

Desto bättre går det för Samsung i butikerna. Nyligen visade en undersökning att Samsung kontrollerar en tredjedel av smartphone-marknaden. Apple står bara för 14 procent.

Årets flopp
Apple Maps missar Göteborg

Göteborg finns inte, det går en ravin genom Stockholm och Helsingfors järnvägsstation har täckts av gräs. När Apple kastade ut konkurrenten Googles karttjänst ur Iphone och ersatte den med sin egen Apple Maps gick användarna i taket. Kvaliteten visade sig vara så usel att Apple-vd:n Tim Cook tvingades be om ursäkt – och uppmana kunderna att använda andra tjänster.

Årets webb:
Google Drive
Google tar upp kampen med näthårddiskarna Dropbox och Skydrive. Tjänsten Google Drive, som lanserades i april, låter dig komma åt dina ­dokument på valfri dator. Drive innehåller även företagets kontorspaket Google Dokument.

Årets konkurs:
Expert
Konkurrensen blev för hård, och i september gick hemelektronikkedjan Expert i konkurs. Året innan hade Onoff gått samma öde till möte. Kvar av jättarna finns nu Media Markt, Elgiganten och Siba, men den tuffa pris-pressen gör att även de går extremt dåligt.

Årets överraskning:
Ikea
Ikea säljer mer än bokhyllor och värmeljus. I somras lanserades Ikea Uppleva, en serie internet-uppkopplade tv-apparater inbyggda i tv-möbeln. PC för Allas omdöme var knappt godkänt. Det usla gränssnittet gjorde att den fick nöja sig med en 5:a.

Årets antiklimax:
Tv-licensen
2012 var året då tv-licensen äntligen skulle skrotas. I dag måste du som har vanlig tv-mottagare betala medan den som tittar via datorn gör det gratis. En utredning föreslog att licensen skulle ersättas med en skatt, men regeringen har skjutit beslutet till framtiden.

Årets app:
Instagram
Det finns massor med tjänster för att dela bilder med andra, men ingen har blivit lika populär som Instagram. Appen släpptes 2010, men först i år kom det stora genombrottet. I april släpptes en Android-app, och samtidigt köpte Facebook tjänsten för cirka 7 miljarder kronor!

Årets förkortning:
AC
802.11ac är en förkortning att lägga på minnet. Det här är namnet på nästa generations trådlösa routrar. När vi testade de första ac-produkterna under hösten visade det sig att de är upp till tre gånger så snabba som de n-routrar som vi använder i dag.

Årets reträtt:
Telia
Skype och andra tjänster för så kallad ip-telefoni hotar telebolagens vinster. I våras flaggade Telia för att de skulle ta extra betalt av kunder som använder Skype. I september skrotade företaget plötsligt de planerna.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning