Att installera program har alltid varit knepigt i Windows-världen.

Först måste du köpa programmet i en butik – eller leta upp ett programbibliotek på internet. Sedan måste du installera programmet och göra ett antal mer eller mindre krångliga inställningar. Har du otur krävs ett några tillägg på din dator för att programmet ska fungera. Har du haft ännu större otur innehåller det ett virus eller ett spionprogram. När du avinstallerar programmet händer det ibland att det blir kvar skräpfiler som slöar ned din dator.

Men nu förändras allt. ­Windows 8 har nämligen fått en inbyggd tjänst för att hämta så kallade appar.

Ordet app kommer från engelskans application (program). En app och ett program är med andra ord egentligen samma sak, men hittills har det varit enkelt att skilja dem åt. I vanliga datorer kör vi program. I smarta mobiler och surfplattor appar.

I och med lanseringen av Windows 8 blir gränsdragningen betydligt krångligare, för här finns det både program och appar ...

Kan jag köra vanliga Windows-program?
Du som har en traditionell dator behöver inte vara orolig. Om du väljer det så kallade Skrivbords-läget så ser Windows ut som det brukar, och du installerar program som vanligt.

Köper du däremot en surfplatta med Windows 8 RT, fungerar den bara med ­Windows nya appar (se nedan), och du kan alltså inte installera vanliga program.

Hur installerar jag ett program?

Traditionella Windows-program, till exempel ditt Office-paket, installerar du precis som vanligt. Byt bara till Skrivbords-läget och stoppa in cd/dvd-skivan i datorn så startar installationen automatiskt.

Du kan förstås även ­installera gratisprogram från ­webben. Gå exempelvis in på PC för Allas Programbank (pcforalla.se/program) så kan du hämta hem hundratals ­program.

Var finns Microsofts gratisprogram?
Tidigare Windows-versioner har innehållit tilläggsprogram som Movie Maker, Photo och Windows Mail.

I Windows 8 är nästan allt bortplockat och du får i stället hämta de program du vill ha från internet. Programmen är fortfarande gratis, men installeras inte med automatik.

För att hämta Microsofts tilläggsprogram går du in på windows.microsoft.com/sv-SE/windows-live/essentials-home. Här klickar du på Ladda ned och följer instruktionerna. Att installera Media Center är lite krångligare, men nedan visar vi hur det går till.

windows 8 app
Gratis. Du kan ladda hem Microsofts populära tilläggs­program från nätet.

Hur spelar jag upp dvd-filmer?
I Windows 7 kunde du titta på dvd-filmer direkt i datorn. Den här möjligheten har Microsoft tyvärr tagit bort i Windows 8.

Om du ändå vill titta på dvd-filmer kan du ladda hem VLC Media Player. Det här är ett bra gratisprogram för att spela upp ljud- och videofiler – och det klarar även av dvd-filmer. Du laddar hem programmet genom att gå in på pcforalla.se/vlc och följa instruktionerna.

Hur väljer jag ­webbläsare?
En av de första gångerna du kör din Windows 8-dator ­öppnas Webbläsarvalet. Du får då välja om du vill köra Internet Explorer eller konkurrenter som Chrome och Firefox. Det här behöver du bara göra en gång och det är lätt fixat. Klicka bara på Installera under den webb­läsare som du vill använda.

Naturligtvis kan du lägga till fler webbläsare i efterhand. Öppna Startskärmen och klicka på den grå ikonen Val av webbläsare. Vill du inte ha kvar den högerklickar du och väljer Fäst inte på Start.

windows 8 app
Valfritt. Du väljer själv vilken webb­läsare du vill använda.

Kan jag ändra ­standardinställning?
När du dubbelklickar på ett dokument i Skrivbords-gränssnittet öppnas det med ett program, och precis som tidigare kan du välja vilket program du vill att det ska öppnas med.

Det här gör du genom att öppna Snabbknappsfältet och klicka på Sök. Skriv ordet Standardprogram och klicka på ikonen som dyker upp till vänster.

Välj Ange dina standard­program, markera det du vill använda och klicka på Ange det här programmet som standardprogram. Nu kommer det att öppna alla filtyper det klarar av.

Du kan också högerklicka på en fil i Skrivbords-läget och välja Öppna med, Välj standardprogram. Nu anger du att alla filer av den typen ska användas med ett visst program.

windows 8 app
Hög standard. Du kan själv välja vilka ­program som ska användas som standard­program för olika filer!

Hur laddar jag hem en app?
Den stora nyheten i Windows 8 är att du kan hämta hem och installera appar via Windows Store. Läs mer om hur det går till i vår guide här intill.

Var hittar jag appens inställningar?
I gamla Windows-program var det lite krångligt att hitta inställningarna. I Windows 8:s nya gränssnitt är det däremot enkelt. Inställningarna ligger nämligen alltid på samma ställe – både i apparna och i själva Windows.

Du hittar dem genom att öppna Snabbknappsfältet och klicka på Inställningar.

windows 8 app
Inställsam. Alla inställningar i Windows 8-apparna finns till höger.

Hur delar jag?
Möjligheten att dela ­material med andra är numera inbyggt i Windows 8, och ­precis som för Inställningarna hittar du dem alltid på samma ställe.

Öppna Snabbknappsfältet och klicka på Dela. Nu ser du vilka möjligheter du har att dela ett material i det aktuella läget. Det kan till exempelvis vara via Facebook eller via mejl.

windows 8 app
Min adress. Du kan dela information med andra i många appar.

Varför pladdrar ­programmen?
Precis som i tidigare versioner kan datorns alla meddelanden bli irriterande. För att styra vilken typ av meddelanden du vill se öppnar du Snabbknappsfältet och väljer Inställningar, Ändra datorinställningar. Klicka på Meddelanden och gör dina val.

Hur skapar jag egna appar?
Ett stort problem med ­Windows 8 är att det finns dåligt med appar.

Microsoft gör därför allt man kan för att uppmuntra utvecklare att ta fram appar. Företaget skänker exempelvis bort programmet Visual Studio Express 2012. Det är ett lätt­använt program för att skapa appar, även om det givetvis inte är till för de verkliga ny­börjarna. Gå in på dev.windows.com så kan du läsa mer om hur du utvecklar appar, och hämta hem programmet!
_______________________________________________________________

Så fungerar Windows 8 - en kort repetition
När du slår på Windows 8 visas den så kallade Startskärmen. Det är en färgglad helsides­skärm som motsvarar gamla tiders Start-knapp. På Startskärmen visas alla program och appar som fyrkantiga Paneler. Genom att klicka på dem startar du ett program eller en tjänst. Några av ­panelerna uppdateras med information om exempelvis nyheter, väder och inkommande mejl. Dessa kallas för Levande paneler.

Om du inte vill använda Startskärmen kan du klicka på Skrivbord. Det här är namnet på det klassiska Windows-gränssnittet. När du är i Skrivbords-läget fungerar Windows 8 nästan precis som i tidigare versioner. Skillnaden är att Start-knappen är borta. Placerar du musen i nedre vänstra hörnet och klickar tar du i stället fram Startskärmen. Du kan också trycka ned Windows-tangenten för att växla mellan Start­skärmen och Skrivbordet.

Om du vill söka, dela information och göra inställningar i ­Windows 8 använder du det så kallade Snabbknappsfältet. Det är en meny med fem ikoner som visas till höger på skärmen. Som standard är den gömd, men du tar fram den genom att placera musen i övre eller nedre högerhörnet. Du kan också trycka på Windows+C. Har du pekskärm sveper du med fingret från högerkanten och in mot mitten.

I Windows 8-skolans lektion 1 och 2 gick vi mer noga igenom hur gränssnittet är uppbyggt och hur du navigerar i det.

windows 8 app
Startskärm. På Start-skärmen finns alla dina appar och program.
______________________________________________________________

Windows 8-skolan - del 3
Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med Windows 8.
  • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Skillnaderna mellan app och program.
  • Hur du använder Microsofts app-butik.
  • Att installera och ­avstallera.

________________________________________________________________

Följ vår skola i 6 delar

Del 1. Så uppgraderar du till Windows 8 – och så fungerar systemet.

Del 2. Jobba effektivare med sökning, filhantering och inloggning.

Del 3. Så skaffar du program och appar – och så tar du kontroll över dem. (Den här skolan.)

Del 4. Gör Windows 8 personligt – och ta makten över din Startskärmen.

Del 5. Så gör du Windows 8 säkrare och snabbare – och så gör du backup.

Del 6. Dela filer i Skydrive – och upptäck alla andra smarta molntjänster.