I dagsläget, speciellt med introduktionen av Windows 8, innebär en allt i ett-pc allt oftare en stor, rätt kraftfull mediedator med pekskärm, blu-ray, mediefjärrkontroll och rejäla högtalare inbyggda. I alla fall på pcsidan. Apple har sina Imac, kraftfulla jobbdatorer för skrivbordet med högupplösta skärmar och hårdvara anpassad för medieproffs.

Men det finns en annan intressant marknad för datortypen, ställen som informationskiosker, receptioner, bibliotek, eller kort och gott skrivbordet hemma hos den som är designmedveten och inte vill ha en massa sladdtrassel. Här behövs inga extrema prestanda och mediefunktioner. Bara pålitlig funktionsduglighet i ett stilrent paket.

HP har tagit fasta på det i sin nya allt i ett-dator Spectre One. Det är en slimmad och sobert silvergrå skapelse där skärmdelen bara är en centimeter tjock. Till det yttre går tankarna just till Apples Imac, men till skillnad från den är Spectre One snyggast på lite avstånd. Skalet är i själva verket helt i plast, likaså medföljande mus och tangentbord.

HP Spectre One
Skärmen har ingen pek och är en inte helt imponerande tn-panel. Den funkar fint för att sitta framför och kontorsjobba eller surfa, men är inte lika rolig för film och spel.

Väl dold dator
Man får leta noga för att lura ut var i hela friden själva datorn sitter. Processor, lagring och alla annan elektronik sitter faktiskt i den arm som förbinder skärmfoten med skärmen. Den är lite bredare och tjockare än vad en sådan vanligen är, men det hade lika gärna kunnat vara ett medvetet designval för en bildskärm utan dator. Baktill och nedtill runtom på foten sitter sådant som strömkontakt, hörlursuttag, usb-portar, nätverkskontakt och plats för minneskort. Dvd eller blu-ray finns det ingen plats för.

Den kompakta formen vittnar om att det här inte är någon direkt kraftfull dator. Det finns varken plats för stort grafikkort eller ordentligt med kylning. Vi hade trott att det mest självklara vore att bygga en sån här dator på mobil teknik, men här har HP faktiskt stoppat in desktop-processor, en dubbelkärnig Intel Core i5 som ger oss mer datorkrafr än vi förväntade oss. Dessutom sitter det ett litet extra Geforce-grafikkort som ger datorn en något högre växel för mediahantering och 3d än Intels inbyggda HD Graphics.

Lagingen är en traditionell mekanisk hårddisk på 1 terabyte, och en riktigt långsam sådan. Det känns som ett märkligt val i en dator som denna, som är så utpräglat utformad för att vara just en skrivbordsdator. En 128 gigabyte ssd hade varit smartare. Inte så mycket dyrare, betydligt snabbare och tillräckligt mycket lagring för allt utan att arkivera långfilmer eller installera stora spel.

HP Spectre One
Den välvda armen som förbinder skärmfot och skärm innehåller en hel pc. Här hittar vi också anslutningar till sådant som vägguttag, nätverk och usb.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning