Kollegorna på M3 var på IFA-mässan i Berlin tidigare i höst och fick sig där en tidig till på Note 2.

Galaxy Note var en smartphone för stor för att vara smartphone, och en platta för liten för att vara surfplatta. Med penna. Samsung är nu tillbaka med Galaxy Note 2. Namnet är knappast innovativt, men själva telefonen har fått ganska många nyheter och förbättringar som förhoppningsvis kan få fler köpare intresserade.

Note 2 har en lite rundare form med mjukare hör, tydliga krom-kanter och glansig plast runtom, som övergår skarvlöst till en Goriila-glasyta över skärmen. Det är stiligt och bekvämt att hålla, om än väldigt mottagligt för fingeravtryck.

Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy Note 2 kommer i två färger, en helvit och en mörkt aluminium-grå.

Större men smalare
Skärmen har fått nya dimensioner. Måttet på diagonalen är större, 5,5 tum mot tidigare 5,3. Men samtidigt har skärmen och hela telefonen blivit mer avlång och smal. Ett av klagomålen med Galaxy Note var att den inte riktigt gick att använda som en ”vanlig” smartphone – en del användare hade helt enkelt för små händer. I Note 2 lär detta vara enklare för många användare.

Skärmen har samma punkttäthet som tidigare, men eftersom den är smalare så är det inte 800 punkter på bredden utan 720. Bildförhållandet är 16:9, så för att titta på film är den fortfarande perfekt, även om man tappar en aning i översikt på till exempel webbsidor.

Prestanda och kontroll på topp
Note 2 har en fyrkärnig Exynos-processor (En Cortex A9 egentligen men i Samsungs egna chipsset) och två gigabyte ram-minne. Vi upptäcker ingenting som den verkar ha problem med, från spel och film till tunga webbsidor och dokument. Med kodoptimerade Jelly Bean som operativsystem så är lagg ett minne blott.

Note 2 har till synes samma kamera och tar lika bra bilder som Galaxy S3. Fotoappen har ett gäng smarta funktioner som ansiktssökning, leendedetektering och riktigt kompetent hdr-funktion. För den som är bekväm och inte vill använda Note 2 för ett teckna själv finns extra kameraappen Paper Artist, som konverterar foton till tecknade skisser i ett gäng olika stilar.

Samsung Galaxy Note II
Pennan sitter infälld på ena kortsidan. Kontrollen och tryckkänsligheten har blivit mycket bättre jämfört med föregångaren.

Vässad penna
Note 2 har också alla de smarta och intuitiva gränssnittsfunktioner som gjorde oss helt sålda på Galaxy S3. Samsung har här också lagt till en ny funktion som gör att du inte ens behöver vidröra telefonen. Om den är avstängd räcker det att hålla handen över den, så visar den om du fått meddelanden eller missat samtal.

Penn-kontrollen i första Note var inte den bästa med småseg respons och kantiga streck om man skrev för snabbt. Här är det enorm skillnad. Det kan fortfarande ta någon tiondel eller två för streck man ritar att dyka upp på skärmen, men kvaliteten i precisionen är markant högre.

Det som fortfarande brister en del är pennans tryckkänslighet, men det kan bero på att det helt enkelt är svårt att kontrollera hur hårt man trycker som användare när man ska hålla ”ritblocket” i ena handen.

Samsung Galaxy Note 2
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Processor: Exynos 4 Quad, fyrkärnig 1,6 GHz.
Minne: 2 GB.
Lagring: 16 GB, micro sd (upp till 64 GB).
Kommunikation: 3g, wlan, bluetooth, gps, nfc.
Skärm: 5,5 tum amoled, 720 x 1280 pixel.
Kamera: 8 megapixel (bak), 2 megapixel (fram).
Storlek: 8 × 15 × 0,9 cm.
Vikt: 180 g.
Batteritid: 16 timmar taltid, 890 timmar standby.
Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean.
Övrigt: Tryckkänslig stylus-penna.
Pris: 5 300 kronor.

Plus: Prestanda i topp. Förbättrad pennfunktion. Intuitivt gränssnitt.
Minus: Fortfarande ett udda format. Några små gränssnittsmissar.
Betyg (9 av 10)

Samsung Galaxy Note II GT-N7100 16GB

Bästa pris just nu: 4063 kr