Det blir allt vanligare att använda en bärbar som enda dator. Naturligtvis är det här praktiskt eftersom den kan användas överallt. Men bärbara datorer lider som bekant av ett problem som stationära inte har – batteriet kan ta slut.

Hur länge batteriet håller beror delvis på vilka program du använder. De flesta telefoner och plattor erbjuder sätt att ta reda på vilka appar som dränerar batterierna, men Windows-enheter hade inte den funktionen tidigare. Men i nyare versioner av Windows 10 finns den.

Nu finns det två sätt att ta reda på vilka program som konsumerar mest av ditt batteri och du kan därmed anpassa dig efter detta.

1. Se batteriförbrukning för specifika appar

Längre batteritid laptop

1. Klicka på Startknappen och välj Inställningar.
2. Klicka på System.
3. Klicka på Batteri.
4. Klicka på Se vilka appar som påverkar batteritiden.
5. Batteriförbrukningen per program det senaste dygnet visas nu. Tidsintervallet kan du enkelt ändra.
6. Klicka på enskilda appar för mer detaljerad information.

2. Se trenden för energiförbrukning

Alla program som är igång tvingar datorn att arbeta mer och dra mer energi. Men vissa drar mer än andra och det kan till och med vara så att två program som gör samma sak förbrukar olika mycket. Då kanske du hellre vill välja det energisnålaste.

Den här informationen är naturligtvis alltid användbar, men särskilt för bärbara datorer, där det ju gäller att spara så mycket som möjligt på batteriet. Du kan enkelt hitta uppgifterna med Windows vanliga Aktivitetshanteraren.

Energiförbrukning

1. Högerklicka i Aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren (eller tryck Ctrl + Skift + Esc).
2. Förstora fönstret åt höger tills du ser de två kolumnerna Energiförbrukning och Energiförbrukning trend. Du får inte se några exakta siffror, utan får nöja dig med Mycket hög, Hög, Medel, Låg och Mycket låg.
3. I kolumnen Energiförbrukning visas förbrukningen just nu. Men det kan oftast vara bättre att hålla ett öga på kolumnen Energiförbrukning trend. Där visas nämligen förbrukningen över tid, vilket är av större intresse.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows Vista/7.
Tid: Allt från ett par minuter till flera timmar.
Det här behöver du:

  • En bärbar dator med ­Windows Vista eller ­Windows 7.

Det här lär du dig:

  • Att förlänga batteritiden på din bärbara pc.
  • Hur du vårdar datorns ­batteri.