Moderna bärbara datorer har i dag så avancerade och välutvecklade komponenter att de kan användas i många år utan att de känns särskilt föråldrade. Det finns dock ett stort problem: batterierna har inte alls har hängt med i utvecklingen. Ett års intensiv användning gör att de tappar enormt mycket i kapacitet och förr eller senare dör de helt och hållet – det oavsett om datorn kostade 20 000 eller 3 000 kronor när du köpte den.

Även om det hela tiden kommer nya tekniker som förlänger batteritiden finns det dessvärre inget som tyder på att vi slipper problemet med att livstiden för batterier är så kort, i alla fall inte inom en överskådlig framtid. Därför är det bara att acceptera att du är tvungen att köpa ett nytt batteri när det inte längre klarar av att hålla igång maskineriet i mer än någon enstaka timme.

Som tur är finns det ett flertal saker du kan göra för att skjuta upp batteribytet. Det gäller att vårda batteriet på bästa sätt, och du kan även göra små justeringar i datorn som ser till att få ut så många minuter som möjligt ur batteriet, och det oavsett om det är slitet eller helt fräscht.

I den här artikeln bjuder på ett flertal smarta batteritips, några riktigt enkla, men även en del mer avancerade som kräver att du gräver runt lite i datorns bios. Det allra bästa är att inget av tipsen kostar något att testa!

Hitta energislukarna
Innan du kastar dig över de olika steg för steg-guiderna nedan, kan det vara på sin plats med några mer allmänna tips som gör att du kan arbeta längre med din bärbara dator utan att behöva ansluta den till vägguttaget. Våra tips gäller för Windows Vista och Windows 7.

Börja med att kolla om du kan sänka skärmens ljusnivå. Den är nämligen en av de delar som slukar allra mest energi. I och med att många skärmar numera använde led-baserad bakgrundsbelysning är det problemet lyckligtvis inte lika stort som tidigare, men förbrukningen är ändå betydande.

maximal batteritid
Se upp! Lossa aldrig batteriet medan datorn är igång – det kan skada både hårdvara och program!

Vanligtvis reglerar du ljus­styrkan genom att hålla ned funktionsknappen märkt Fn, och trycka på en av knapparna strax under skärmen som är märkt med en solsymbol. Du bör åtminstone kunna sänka styrkan till 75 procent. Miniminivån avgörs däremot av vilken miljö du sitter och arbetar i samt hur bra syn du har. Om du upplever att det känns ansträngande att läsa normalstor text på skärmen måste du höja ljusstyrkan något eller några snäpp.

Försök också att använda strömsparläget eller viloläget vid de tillfällen då det passar. Här är det viktigt att hålla koll på skillnaden mellan de två varianterna. Strömsparläget sparar dina inställningar i minnet och drar således en del ström när det är aktivt. Fördelen är att du kan starta datorn på ett fåtal sekunder och arbeta vidare som om inget har hänt.

Viloläget sparar däremot alla inställningar, öppna dokument och program på hårddisken och stänger därefter av datorn helt och hållet. Därmed drar det ingen ström. Nackdelen är att det tar lite tid att återställa datorn från viloläget. Du som vet med dig att du inte ska använda datorn på två eller tre timmar kan med fördel använda viloläget, men vid kortare pauser är ström­sparläget att rekommendera.

Färre öppna program
Du bör även koppla ur onödiga externa tillbehör som hård­diskar och högtalare, men även mus och tangentbord om det finns sådana externa varianter, och försök att köra så få program som möjligt åt gången.

Antivirusprogrammet ska givetvis vara igång hela tiden, men om du exempelvis bara surfar behöver du knappast ha annat än webbläsaren igång. Undvik också att lyssna på musik, redigera stora bilder och titta på film när du kör datorn på batteri. Inte minst det sistnämnda slukar enormt mycket energi.

Sist men inte minst kan du spara en del, om än inte så mycket, på att stänga av ljudet.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows Vista/7.
Tid: Allt från ett par minuter till flera timmar.
Det här behöver du:

  • En bärbar dator med ­Windows Vista eller ­Windows 7.

Det här lär du dig:

  • Att förlänga batteritiden på din bärbara pc.
  • Hur du vårdar datorns ­batteri.