Tänk dig att gå hemifrån till jobbet varje morgon och komma tillbaka till ett ­skinande rent hem. Disken är blank, golvet är bonat och tvätten vikt och struken. Och ännu bättre om du kunde få nygräddade scones på morgonen och en kopp kaffe pressad med lika delar kärlek och kunskap.

Nej, det här klarar naturligtvis inte en robotdammsugare, men de mer avancerade varianterna stoltserar i alla fall med programmeringsmöjligheter för att du ska slippa vara i närheten av dem när de går igång och för att du ska kunna planera den där tiden dammsugningen tar i anspråk till något roligare.

Vårt grundkrav när vi testar dagens robotdammsugare är att de ska göra golvet rent motsvarande vad en vanlig dammsugare klarar – och tyvärr är det ömsom vin, ömsom vatten visar vårt test.

Bara det nödvändigaste

Som vanligt får du vad du betalar för (med några undantag), men än så länge klarar ingen dammsugare av att helt ersätta din vanliga trotjänare. Vissa av dem är bra för specifika uppgifter som att nödtorftigt rengöra under soffan eller hålla nästan kliniskt rent på stora, öppna ytor, men ingen har den bredd och kvalitet som krävs för att vara den pålitliga städmaskin du vill ha. I övrigt skiljer de sig i allt från färg och form till effekt och funktioner.

För att förhindra att robotarna skenar iväg (oroa dig inte, de följer fortfarande de tre robotlagarna om att inte skada en människa) kommer alla utom de allra billigaste med både virtuella väggar, stationer som sänder ut en begränsande signal roboten inte kan ta sig förbi, och i vissa fall även en slags tejp som du fäster där du inte vill att den ska åka, precis som salt sägs fungera på demoner och oknytt. Samma robotar kommer också med fjärrkontroll för bekväm användning.

Som en radiobil på rymmen

Den stora skillnaden mellan en robotdammsugare och en vanlig dito är egentligen logiken bakom städandet. Om det finns en tillstymmelse till artificiell intelligens ligger de på ungefär en kackerlackas nivå. Visserligen finns det möjlighet att välja hur roboten ska välja bana hos de dyrare varianterna – allt från spiralformer till att följa kanter av rummet finns inlagda – men de påminner mest om förrymda radiobilar när de studsar mot varenda möbel inom räckhåll, välter vaser och fastnar på mattkanter.

Om du programmerat den att städa i din frånvaro lider du inte av det, men ser du maskinen dansa sin ystra dans mellan ett par stolar och ett köksbord utan att ta sig ut blir du snart så förbannad att du smörjer den med grisfett och hämtar grannens schäfer för en lekstund.

Dessutom rör de sig ganska långsamt. Helt utan vetenskaplig grund gissar vi att det tar ungefär tio till hundra gånger längre tid att låta robotdammsugaren fixa till ditt vardagsrum än om du själv tagit några tag med din vanliga apparat. Visserligen säger instruktionsböckerna att du ska plocka bort alla hinder, inte minst kablar som effektivt fångar en robotdammsugare, men är inte själva tanken att slippa städa?

Den bristande intelligensen märks också tydligt när det gäller dockningsfunktionen som de dyrare apparaterna erbjuder.
De kan helt sonika känna av när de börjar ladda ur, åka tillbaka till laddstationen och återhämta sig innan de fortsätter där de var. Åtminstone i teorin.

Vi vet inte om det beror på att vi hade en armé av robotar på golvet eller om vi fått ett gäng urbota korkade robotar men den där lokaliserande egenskapen verkar än så länge vara i sin linda.

Bra för stora ytor

För att kompensera sina fel och brister borde robotdammsugarna erbjuda någon form av mertjänst. Ett förslag är integrerad golvtvätt. Dagens robotar levererar städning i paritet med vad en hungrig hundvalp gör. Däremot ger de en fingervisning om vad vi kan hoppas få se på marknaden om ett par år: höghastighetsrobotar med 3d-avläsning av rummet och optimerade städalgoritmer som inte lämnar något hörn ostädat.

Nu låter det som om vi inte rekommenderar någon att köpa en robotdammsugare. Fel. De har sin plats i hemmet och för dig med stora öppna ytor som behöver underhållsdammsugas har de verkligen ett värde, inte minst testvinnande Neato XV-25. Och utifrån perspektivet att de är just automatiserad städhjälp finns det både guldkorn och kattguld i pannan. Men om du trodde att du skulle kunna ligga på soffan och pyssla med ditt favoritspel medan roboten gör jobbet kommer du att bli besviken…l

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning