Ecovacs Deebot D76

En mellanprisrobot. Den dammsuger sämre än billigare Libero Dust Devil, men kommer med en handdammsugare som också är automatisk dumpstation. Mycket praktiskt att slippa tömma tanken själv, något som annars måste göras ofta eftersom de små behållarna i robotarna inte rymmer mycket. Handdammsugaren och de många tillbehören gör att vi har ett visst överseende med att Deebot kastar makaronerna åt alla håll och kanter.

En annan innovativ funktion är att Ecovacs extraknäcker som mediestation. Den talar och spelar musik som läses in från ett sd-kort, och du kan naturligtvis även göra egna röstmeddelanden. Bra för dig som tröttnat på att den skriker ”Help, help” så fort du lyfter den från golvet.

En robot för dig som vill ha lite av varje och där städningen kanske inte har allra högsta prioritet.


Irobot Roomba 780

Ättling i rakt nedstigande led till de första kommersiellt framgångsrika robotdammsugarna kan Roomba ståta med en väl beprövad teknik.

Uppsugningsförmågan är fullt duglig och det märks att det åtminstone ryms en shetlandsponny under huven för när den tar sats flyger den över tröskeln utan bekymmer. Varken makaroner, socker eller mjöl erbjuder några större bekymmer trots att Roomban bara har en roterande borste (de andra har två).

Den stora storleken (störst i vårt test) gör att den känns tung och gedigen, så tung och gedigen att den riskerar att välta saker om man har otur.

Kan du få den att dansa på kommando? Naturligtvis. Det här är en modell för den avancerade köparen som faktiskt vill få ut något annat än underhållningsvärdet av sin dammsugarrobot.


Libero Dirt Devil

Ännu en dammsugare i kategorin ”på eller av”, men något starkare än Philips Easystar utan att för den skull vara ­särdeles effektiv.
Dessutom går den lilla extraskillnaden i vunnen kraft förlorad på grund av stor-leken. Dirt Devil är nämligen nästan lika hög som flera av de större kusinerna även om den är minst i diameter, en klar nackdel om du vill få städat under soffan. Dammsugaren är lättast i testet med sina 1,2 kilo, men batteritiden är bara högst måttliga 45 minuter.

Det som talar för Dirt Devil är det låga priset, som gör den till en instegsmodell för den som mest vill testa hur barn och husdjur reagerar på en självgående ­dammsugare. Var bara beredd på att du snabbare än ögat kommer att känna dig nödgad att uppgradera.


Neato XV-25

Om vi skulle välja en robotdammsugare som på allvar kan ge din vanliga maskin en match så är det den här. Oj, vad den suger. Där den passerat blir det rent, och det är det som gör att den passar väl för allergiker och husdjursägare. Du kan programmera den med täta städintervall, något som fungerar mycket bra.

Tyvärr har den två nackdelar: Priset och ljudet. När vi slog på den var det som om en flygplats flyttat in i vardagsrummet precis vid tv-bänken. Inte behagligt om du tänkt stanna hemma när den gör sitt jobb.

Samtidigt är Neato den enda modellen som verkligen gör ett bra jobb med städningen. Den är mycket noggrann och följer hörn och kanter betydligt bättre än alla andra robotar. Den kanske inte riktigt är redo att axla allt ansvar för dammsugningen men det är inte långt ifrån. Ett bra köp!


Philips Easystar FC8802

Testets billigaste robot är precis som det låter, testets billigaste robot.

Dess sugkapacitet är inte fullständigt värdelös. i socker-, mjöl- och makaron-testet klarar den att ta upp drygt hälften av det utlagda, men den saknar i allt väsentligt det som motiverar ett inköp av robotdammsugare, det vill säga programmeringsmöjligheter.

Easystar är helt binär, antingen är den på eller så är den av. Med sin blott fem centimeter höga kroppshydda seglar den visserligen in under hörnsoffan som ingen orkat flytta på sedan ni flyttade in, men särskilt rent blir det inte.

Dess största förtjänst är att den jagar ut eventuella spindlar som flytt vinterkylan för att sedan slå ihjäl dem med de ­roterande borstarna.


Samsung Navibot S

Om Roomba står för trygghet så står Navibot S för det där lilla extra. Den är snabb, förhållandevis bra på sin ­huvuduppgift och dessutom rätt snygg när den far runt.

Enligt specifikationen ska den kartlägga sin omgivning för att kunna skapa effektiva städmönster och dessutom hitta snabbaste vägen tillbaka till laddstationen när den börjar känna sig trött och slö. Låter bra i teorin, men det fungerar dåligt när vi testar den.

Vid ett tillfälle såg vi den ta tio minuter på sig att hitta tillbaka till laddstationen som stod två decimeter längre bort på parketten utan några hinder i vägen.

Av alla robotar som testades var Navibot den som oftast fastnade på mattan eller sög åt sig en kabel att linda runt hjulaxeln. Synd på en ganska tystgående och snabb robot i övrigt.