Den Facebookägda bildtjänsten Instagram fick utstå stor kritik under gårdagen på grund av ett uppdaterat användaravtal. I den nya versionen av användaravtalet står det att Instagram förbehåller rätten att sälja de bilder som användarna laddar upp till tjänsten.

Instagrams medgrundare, Kevin Systrom, svarade i går på kritiken och lovar att tjänsten inte kommer att sälja användarnas bilder till en tredje part.

– I går introducerade vi ett nytt användaravtal som kommer att träda i kraft om 30 dagar. Vi har tydligt hört användarnas röster kring det nya avtalet och det är uppenbart att många är förvirrade och upprörda kring de här förändringarna, skriver Kevin Systrom i ett blogginlägg.

Han går vidare och förklarar att Instagram kommer att lösa problemet och se till att det inte finns rum för misstolkningar.

– Vi lyssnar på er och vi kommer att göra vårt bästa för att besvara era frågor och eliminera den förvirring som uppstått, skriver Kevin Systrom vidare.

Enligt honom råder det stor förvirring kring det nya användaravtalet och många har tolkat det som att Instagram kommer att sälja användarnas bilder vidare. Istället handlar det enligt honom om ett nytt annonsprogram, men språket som används i avtalet är tvetydigt.

– För att klargöra, vi kommer inte att sälja era bilder till någon annan. Vi kommer att uppdatera texten i användaravtalet för att belysa detta, skriver Kevin Systrom.

Enligt Dan Olds på analysföretaget Gabriel Consulting Group så råder det ingen tvekan om vad som står i det nya användaravtalet. Han säger att det är uppenbart att Instagram nu gör en pudel och backar från sina tidigare planer.

– Det här låter som en självklar reträtt för mig. Det nya användaravtalet säger klart och tydligt att det ger Instagram rätten att licensiera och göra vad man vill med användarnas bilder. Det ser i alla fall ut som om användarnas protester hade en positiv effekt, säger Dan Olds.

Han påpekar även att ingen har sett den slutliga versionen av det nya användaravtalet ännu och det återstår att se hur Instagram och Facebook kommer att utforma det.

IDG News