Tonårsflickor i Göteborg har hängts ut och kallats för horor på bildtjänsten Instagram. Händelsen har fått stor uppmärksamhet i medier efter att tumult utbrutit på en gymnasiesola till följd av detta.

Men händelsen är knappast unik.

Mobbning är inget nytt, skillnaden i dag jämfört med för några år sedan är istället att mobbarna fortsätta sina trakasserier efter skoltid på tjänster som Facebook och diskussionsforum på nätet.

Att ta avstånd från tekniken är inte lösningen, det gäller istället att angripa problemet genom att förstå tekniken och vad ditt barn gör på nätet.

Här är tio tips som alla föräldrar bör känna till:

 • Kontakta i första hand ditt barns skola. Tala med klassföreståndaren och rektorn. Om det finns en antimobbningsgrupp; kontakta den.

 • Uppmuntra ditt barn att berätta. Lär dig tolka barnets signaler genom att fråga och nöj dig inte med undvikande svar. Barn som blir utsatta för mobbning pratar inte gärna om det hemma. Tänk på att tiden innan man ska sova, ofta är en tid då många förtroenden vågar komma fram.

 • Skuldkänslorna hos den som blir mobbad är ofta stora. Betona att det aldrig är ditt barns fel att hon eller han blir mobbad.

 • Om du hittar en webbsida, en chatt eller ett diskussionsforum där det står obehagliga saker om ditt barn, ta en skärmdump och spara den för att kunna spåra mobbaren.

 • Se till att ditt barn inte slänger obehagliga meddelanden. Spara allt som har hänt i datorn och i mobiltelefonen. I värsta fall kan det handla om mycket grova kränkningar och då kan det du sparat användas som bevis. Polisanmäl i så fall.

 • Be om ditt barns tillåtelse att ta emot all e-post från okända avsändare, på så sätt slipper ditt barn se dem.

 • Förbjud inte ditt barn att vara ute på nätet. Det fungerar sällan. Skapa I stället ett förtroende- då vill barnen berätta om något obehagligt händer dem.

 • Fråga ditt barn om hur internetvärlden fungerar. Lyssna och lär, be att få se favoritsajterna och fråga vad som är spännande, kul och fascinerande. 


 • Fråga om Facebook, Instagram och andra sajter som om det var ett ställe barnet har varit på; ”Hur var det på Facebook idag? Vilka chattade du med på MSN idag?

 • Skaffa en egen sida på Facebook, Instagram, eller forum där ditt barn hänger. Surfa runt och bekanta dig med ditt barns vardag.

 • Rapportera det du finner anstötligt. De flesta sajter har strikta uppförandekoder och ger stora möjligheter för användare att rapportera avvikelser från dessa.

Läs mer på:

Surfalugnt, en sajt där du kan ställa frågor om säkerhet, få tips och råd.
www.surfalugnt.se

Barnens rätt i samhället (Bris), är en ideell organisation som verkar utifrån FN:s barnkonvention.
http://www.bris.se

Friends, en stiftelse som arbetar mot mobbning bland barn och ungdomar.
www.friends.se

Netscan, ett malmöbaserat företag som arbetar för att sprida information om ungdomar på nätet.
www.netscan.se