I helgen visades ett nytt säkerhetshål upp som drabbar flera av Samsungs Androidtelefoner i Galaxy-serien. Säkerhetshålet ligger i den version av Android som anpassats av Samsung för de berörda modellerna.

På grund av en bugg i Samsungs version av Android går det att köra skadlig kod som gör det möjligt att få full tillgång till operativsystemet. I praktiken går det att skapa appar som kan ta kontroll över en användares telefon utan användarens vetskap.

De modeller som drabbas av problemet är Galaxy S2, Galaxy S3, Galaxy Note, Galaxy Note 2, Galaxy Note Plus och Galaxy Note 10.1.

I ett uttalande på Android Central bekräftade Samsung i går att man känner till problemet och arbetar på att ta fram en uppdatering så snabbt som möjligt.

– Samsung fortsätter att bevaka situationen och arbetar samtidigt på en uppdatering som fixar problemet, uppger Samsung till Android Central.

Trots att säkerhetshålet har beskrivits som allvarligt uppger Samsung att det inte utgör en speciellt stor risk för användarna. Företaget rekommenderar att användarna endast laddar ned välkända appar från Google Play.

Det är okänt om Googles system för att upptäcka skadlig på Google Play kan upptäcka skadliga appar som utnyttjar det aktuella säkerhetshålet.

Samsung har inte uppgett när uppdateringen kommer att vara tillgänglig för nedladdning.

IDG News