Oroligheterna kring en gymnasieskola i Göteborg började efter att en eller flera personer laddade upp kränkande bilder och text om andra elever på annat Instagram och Facebook. Snart följde andra efter och hundratals bilder laddades upp till de båda tjänsterna.

Enligt Emanuel Karlsten som är expert på sociala medier borde de båda sociala nätverken ta sitt ansvar och vara snabbare på att ta bort den här typen av information. I en intervju med Aftonbladet i går uppmanar han Facebook ta sitt ansvar för den här typen av nätmobbning.

Frida Löwengren facebookPC för Alla kontaktade Frida Löwengren på Facebooks svenska pr-byrå, Northern Link PR, för att höra hur de ser på saken.

Vad har ni för system för att ta bort opassande innehåll i dag?

– Facebook har ett ansvar att tillhandahålla en säker plattform där det är enkelt för användarna att hitta den information man behöver samt att rapportera stötande innehåll. Rapporterna behöver också granskas inom rimlig tid. Att rapporteringssystemet är kopplat till sajten är det mest effektiva sättet att hantera rapportering och ärendet hamnar snabbare hos rätt person. Facebook har över en miljard användare och vårt supportcenter för användarna är centrerat till Dublin och för att täcka hela dygnet har vi även hjälpcenter i USA.

Det betyder dock inte att vi inte har någon "lokal" person. I Dublin finns svenskar på plats som jobbar med dessa frågor och vi har även en Policy-ansvarig för Norden. Antalet personer som hanterar användarärenden har ökat i takt med att användarantalet på Facebook har växt.

Kommer ni att försöka förbättra användarnas integritet ytterligare?

– Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten och upplevelsen för användarna. Med förbättringarna kommer det bli tydligare för användarna att exempelvis se vilka som kan se ett visst foto. Det är även möjligt att samtidigt som man rapporterar detta till Facebook. skicka direkta uppmaningar till den som publicerat fotot att ta bort det från Facebook.

Hur ser ni allmänt på den här typen av incidenter?

– Kränkningar och mobbning på plattformen är självklart inte tillåtet. Liksom talespersonerna i artikeln säger är det viktigt att vi samarbetar kring dessa frågor både på och utanför internet. Ungdomar kommunicerar idag mycket på nätet och tar med sig sina värderingar dit. Vi liksom lärare, föräldrar och andra vuxna i samhället behöver föra en dialog med ungdomar och prata om hur man beter sig på nätet och vilka konsekvenser det får.