Julen är den stora bokläsarhelgen, och lagom till ledigheten lanseras Bokon, som är en ny svensk tjänst för e-böcker. Bakom satsningen står norska Schibsted (som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket) i samarbete med Piratförlaget och ett antal mindre bokförlag.

– Vi vill göra e-boken lika populär som litteratur på papper, säger vd:n Steffen Gausemel Backe. Sverige ligger långt framme när det gäller internet och borde ha kommit längre när det gäller e-böcker.

En av hans förklaringar till att Sverige ligger långt efter länder som USA och Storbritannien när det gäller e-böcker är att det inte finns tillräckligt med aktörer. I dag domineras marknaden av Bonnier-koncernen (Adlibris) och KF (Bokus), och det är alltså dem Bokon tar upp kampen mot.

Bokon har valt att rikta in sig på den snabbt växande marknaden för surfplattor och smarta mobiltelefoner, och användarna får hämta hem en speciell app via Google Play eller Apple Appstore. Den används för att köpa och läsa böckerna, men också för att organisera användarens samling med e-böcker. Appen håller även koll på läsningen, så den som börjar läsa en bok i telefonen kan fortsätta på rätt sida i surfplattan.

Den som har en renodlad e-bokläsare, till exempel Sony Reader eller Letto, kan inte använda Bokon-appen, och det finns inte heller några alternativ för datorer eller Windows Phone-mobiler. Däremot går det att köpa e-böckerna via webbläsaren i det gemensamma standardformatet epub, vilket fungerar på de flesta apparater.

Förutom e-böcker säljer Bokon även ljudböcker i mp3-formatet. Däremot har man inte några vanliga pappersböcker.

Bokon lockar med över 300 000 titlar, men det är bara några procent av dem som är på svenska.
– Det blir dock fler svenska böcker för varje dag som går, säger Steffen Gausemel Backe.
Utbudet skiljer sig inte nämnvärt från konkurrenterna. Precis som Adlibris och Bokus hämtar Bokon huvuddelen av de svenska titlarna från e-boksutgivaren Elib, som dominerar marknaden.

Inte heller prisnivån avviker på något markant sätt. En nyutgiven e-bok kostar runt 150 kronor oavsett var den köps.
– Men vi kommer att jobba aktivt med olika specialpriser och kampanjer, säger Steffen Gausemel Backe.

Ett exempel är att alla som laddar ned appen och registrerar sig som användare utan kostnad får Mördare utan ansikte som är Henning Mankells första boken om poliskommisarie Kurt Wallander.

Läs mer på bokon.se