Vi tenderar att lagra stora delar av våra personliga liv i vår smarta telefon. Ju mer information du sparar i den desto känsligare blir den om den blir stulen eller om du tappar bort den.
PC för Allas undersökning visar att varannan smartphone-användare inte har något lösenord på mobilen samtidigt som du lagrar exempelvis lösenord till din internetbank eller Facebook i den.
Anne-Marie Eklund Löwinder är en av Sveriges främsta säkerhetsexperter och jobbar som säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur (www.iis.se).
– Alla enheter där du har information som du är rädd om bör du skydda. I en mobil kan du skydda både sim-kortet och telefonen, du bör alltså helst ha två pin-koder.
Hur säker metoden är beror lite på vad man har för övriga villkor, enligt henne.
– Du kan till exempel begränsa antalet försök att mata in pin-koden i båda fallen. Låt oss säga att du får tre försök att låsa upp sim-kortet, om du misslyckas behöver du ange en puk-kod. Du kan ha några fler försök för att låsa upp skärmen på mobilen, men efter exempelvis det femte misslyckade försöket raderas allt innehåll i telefonen. Det där är ett beslut som behöver baseras på vilken typ av information som du har lagrad på telefonen och vilken skada som uppstår om denna skulle komma på avvägar.
Hon är också positiv till den allt vanligare metoden att använda grafiskt lösenord till mobilen, det vill säga att du ritar ett mönster på skärmen för att låsa upp telefonen.
– Min bedömning är att det är säkrare av den enkla anledningen att det är lättare för användare att komma ihåg en rörelse eller ett mönster än en siffer- eller bokstavskombination, vilket förhoppningsvis gör dem mer benägna att använda skyddet över huvud taget. En av mina döttrar började använda skärmlås tack vare att den grafiska metoden fanns tillgänglig på hennes mobil och att det var så enkelt.
Om man har svårt att komma ihåg lösenord, och därför väljer samma lösenord på flera ställen, är det bättre att använda sig av en app som samlar dina olika lösenord.
– Skulle någon komma över huvudnyckeln till din lösenordsdatabas så är du förstås rökt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder. Men om du förvissar dig om att använda ett bra lösenord som huvudnyckel till appen och inte lämnar telefonen framme hur som helst så är det förmodligen en väl så bra metod som de som kan användas på den bärbara datorn för att hantera lösenord, kanske bättre.
Mobiltelefonen har vi riktigt bra koll på och vi bär den med oss överallt. Vi tenderar att vara riktiga mobilkramare.
Använder du själv lösenord på din mobil?
– Jag har två numeriska lösenord till min mobil, ett till sim-kortet och ett till skärmen. Skärmen låser sig omedelbart vid inaktivitet. Den modell jag har stöder inte grafiskt lösenord, annars skulle jag nog använda det.