Här hittar du inställningarna för lösenordet i din mobil

Alla nyare mobiltelefoner har en funktion som låter dig skapa ett lösenord. Den vanligaste lösningen är en numerisk pin-kod på fyra siffror eller mer. Android erbjuder även möjligheten att använda ett så kallat grafiskt lösenord där du drar ett speciellt mönster med fingrarna för att låsa upp telefonen.

Android
Android 2.2 Froyo och senare låter dig välja mellan minst två typer av lösenord, pin-kod eller ett så kallat grafiskt lösenord.
I äldre versioner kan du endast välja grafiskt lösenord.

Det grafiska lösenordet är att föredra då det i regel är enklare att komma ihåg för dig som användare och det går snabbare att låsa upp telefonen jämfört med en pin-kod. Pin-koden är däremot säkrare då du kan använda en kombination av både siffror och bokstäver. Välj det som passar dig bäst.

För att ställa in lösenord går du till Inställningar, Plats och säkerhet och väljer Ändra skärmlåset. I menyn kan du välja mellan Mönster för ett grafiskt lösenord eller PIN för att använda en pin-kod.
Tänk på att om du använder ett grafiskt lösenord så bör mönstret inte vara för enkelt så att någon kan prova sig fram. Använd helst en kombination av ett unikt mönster men som du kan komma ihåg utan problem.

I nyare mobiltelefoner som exempelvis Samsungs Galaxy
S3 finns det även ytterligare ett par varianter av lösen du kan använda, som exempelvis ansikts­igenkänning.

En finess i Android är att om du anger fel lösenord fem gånger kan du fortfarande komma åt telefonen genom att logga in med ditt Gmail-konto. Det kräver dock att du har registrerat telefonen med ditt Gmail-konto.

Vill du höja säkerheten ytterligare kan du ställa in ett lösenord för sim-kortet. Fördelen med att använda ett lösenord även för sim-kortet är att det inte går att använda ditt telefonnummer i en annan telefon om det blir stulet.Lösenkod i IOS. I inställningarna för IOS kan du enkelt aktivera lösenord. Du kan välja mellan en fyrsiffrig pin-kod eller ett avancerat lösenord som även använder bokstäver.

IOS
I IOS kan du endast använda pin-kod som lösenord. Det går dock att ställa in om du vill använda en enkel pin-kod på fyra siffror eller en avancerad version där du blandar både siffror och bokstäver. För att ställa in ett lösenord går du till Inställningar, Allmänt och sedan Lösenkodslås. Som standard används en enkel lösenkod (pin-kod), men du kan slå av detta om du vill välja ett mer avancerat lösenord. För att ange ett lösenord klickar du på Slå på lösenkod.

Windows Phone
I Windows Phone kan du för närvarande endast välja en
typ av lösenord. Du kan dock själv välja om du endast vill använda en sifferkod eller om du vill blanda siffror och bokstäver.
För att aktivera lösenord sveper du med fingret åt vänster på startskärmen för att komma år Inställningar. Välj sedan Låsning + bakgrund och aktivera Lösenord.