Så säkra (och osäkra!) är mobillåsen

Förutom de vanligaste metoderna med pin-kod eller lösenord finns det i nyare telefoner ytterligare några metoder som du bör känna till. Samsung Galaxy S3 som levereras med Android 4.0 Ice Cream Sandwhich finns exempelvis ansiktsigenkänning och röstigenkänning. De är skojiga men de erbjuder ganska låg säkerhet. Android 4.0 och senare erbjuder följande sätt för att låsa din telefon:

Lås upp med ansikte (låg säkerhet)
Metoden rekommenderas inte då det räcker med att hålla upp en bild på dig själv för att låsa upp telefonen. Det är en kul funktion att visa upp för kompisarna, men det finns flera trick för att lura telefonen.
I Android 4.1 Jelly Bean har säkerheten höjts något då du måste blinka med ögonen. Det gör visserligen funktionen säkrare, men också mer omständlig och tidskrävande.

Ansikte och röst (låg säkerhet)
Genom att kombinera röstigenkänning med ansiktsigenkänning höjs säkerheten ännu ett steg. Det är dock fortfarande inte någon bergsäker metod och även om det kräver ganska mycket finns det risk för att någon kan kringgå denna låsmetod.

Mönster (medium säkerhet)
Mönster eller grafiskt lösenord är relativt säkert så länge du använder ett mönster som inte kan gissas eller att någon ser när du låser upp din telefon. Du bör skapa ett ovanligt mönster, som samtidigt är enkelt för dig själv att komma ihåg.

Pin-kod (medium till hög säkerhet)
En pin-kod tillsammans med ett mönster
är den snabbaste låsmetoden. Precis som med bankomatkort bör du inte använda en sifferkombination som kan kopplas till dig eller enkelt kan listas ut.

Lösenord (hög säkerhet)
Att använda ett avancerat lösenord som består av en kombination av siffror, bokstäver och specialtecken är fortfarande den säkraste låsmetoden. Ett avancerat lösenord som fyller dessa krav kan dock vara krångligt och tidskrävande att skriva in varje gång du låser upp telefonen.