I princip allt du kan göra på en dator kan du numera även göra med en smartphone. Bankärenden, resebokningar, läsa och skicka mejl
och umgås i sociala medier. Hela ditt digitala liv finns i din ficka, enkelt och smidigt.

Men det finns en baksida också.

I och med att de flesta tjänster och personlig information finns i mobilen (ofta med automatisk inloggning), är riskerna betydligt större om du tappar bort din mobil eller blir bestulen på den.

En person som får tillgång till din smartphone kan ställa till med stor skada. Genom att gå in på ditt Facebook-konto kan du och din bekantskapskrets enkelt kartläggas. Hemligheter i din jobb- och privatmejl kan användas emot dig. Kort sagt: Hela din identitet ligger risigt till om fel person tar sig in i din mobil.

På datorn är det självklart att ha ett lösenord, men hur tänker vi svenskar när det gäller mobilen? PC för Alla tog sina läsare till hjälp för att se hur långt säkerhetstänkandet har kommit på den mobila sidan.

En av tre har aldrig bytt lösenord

En siffer- eller mönsterkod är ett bra sätt att hålla obehöriga borta om mobilen försvinner. Men av de drygt 6 000 personer som deltog i undersökningen som hade en smartphone var det endast varannan som hade aktiverat ett skärmlås.

Anledningen till att PC för Alla instiftade Lösenordsbytardagen gör sig också smärtsamt påmind när vi frågar hur ofta del­tagarna i undersökningen byter sina mobila lösenord. Det visar sig att var tredje byter lösenord mer sällan än en gång om året och var tredje har aldrig någonsin bytt lösenord.

Virus är ännu inte ett stort problem bland mobiler, men ett säkerhetsprogram är ändå motiverat. Bland annat finns funktioner för backup, spåra telefonen om den försvinner samt radera innehållet på distans. Ändå är det bara 3 av 10 som uppger att de använder ett sådant program.

Mer information om lösenord och säkerhet hittar du på losenordsbytardagen.se.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning