Så här svarar läsarna i PC för Allas enkät om mobilsäkerhet

Har du ett skärmlås aktiverat?

Utan ett skärmlås kan vem som helst komma in i din mobiltelefon och komma åt viktig information. Trots det har bara varannan person uppgett att de har aktiverat ett sådant med någon form av lösenord.

Iphone-användarna har ett något högre säkerhets­tänkande då 57 procent har ­aktiverat ett skärmlås, jämfört med Android (51 procent) och Windows Phone (55 procent).


Vilken typ av skärmlås har du?

Det finns olika typer av skärm-lås med olika nivåer av säkerhet.

Undersökningens Iphone- och Windows Phone-ägare föredrar sifferkod. Bland Android-ägarna är mönsterskydd vanligare.

Oavsett vilket du väljer är det säkrare att ha ett skärmlås, än att inte ha ett.


Hur ofta byter du lösenord?

Att byta sina lösenord i mobilen ser inte ut att vara prioriterat bland svenskarna. Var tredje byter lösenord mer sällan än en gång om året och var tredje har aldrig någonsin bytt lösenord.

Sämst är Iphone-ägarna där 34 procent uppger att de aldrig bytt lösenord.

Men IOS är tätt följt av Android (30 procent) och Windows Phone (30 procent).


Har du något säkerhetsprogram installerat?

Nästan sju av tio använder inte ett säkerhetsprogram. Nära ­hälften (45 procent) av Android-ägarna uppger att de har ett säkerhetsprogram installerat, medan endast tio procent av Iphone- och Windows Phone-ägarna har ett.

För Iphone-ägare kan det bero på tillgången till säkerhetstjänsten Find my Iphone som inte kräver att något installeras på telefonen.


Är du automatiskt inloggad till någon tjänst i mobilen?

Många tjänster och appar låter dig spara lösenordet. Smidigt för att slippa logga in varje gång appen används – men en säkerhetsrisk!

Glädjande nog är det bara 1 av 10 som säger sig vara automatiskt inloggad till en eller flera tjänster i mobilen.

Dock är många med Android inloggade med sitt Google-konto och därför automatiskt inloggade till Gmail och andra Google-tjänster.


Vilka av följande tjänster är du automatiskt inloggad till i mobilen?


Har du någon gång råkat ut för att någon har tagit sig in i din mejl, Facebook med mera – via din telefon?Mer information om lösenord och säkerhet hittar du på losenordsbytardagen.se.