Det här klarar stöldskyddsapparna

Låsa en förlorad telefon. Skickar ett kommando till telefonen som gör att obehöriga inte kan logga in och komma åt system och appar.

Radera filer och inställningar. Apparna kan rensa ut filer, foton, kontaktlistor med mera ur både interna minnet och löstagbara minneskort.

Spåra med gps. Appen slår på gps-mottagaren om den inte var på redan, och skickar telefonens koordinater till ägaren.

Spåra med gsm/ip. En del appar kan även göra en grövre ­gissning av vart telefonen befinner sig utifrån dess ip-nummer och gsm-triangulering.

Dra igång larm. Telefonen börjar låta (även om den är ställd i ljudlöst läge). En bra ­funktion om du förlagt luren.

Skicka meddelanden till telefonen. När du låst telefonen kan du skicka ett meddelande med till exempel kontaktinformation för den som råkar hitta den.

Skicka varning på sms. Appen skickar sms till ett förbestämt nummer om någon byter sim-kort, försöker avinstallera appen eller radera hela telefonen.

Ringa upp/svara på uppringning. Användaren skickar ett kommando till telefonen som gör att den ringer ett visst nummer, eller att den automatiskt svarar på uppringning från det numret.

Ta bilder. En del stöldskyddsappar kan starta kameran och
ta bilder.

Spela in ljud. Andra kan istället (eller också) starta mikrofonen och strömma ljud till ägaren.

Läsa samtalsloggar och sms. Om tjuven använt telefonen för att ringa med kan du se vilka nummer som ringts.

Skydd mot telefonåterställ­ning och avinstallation. Appen spärrar vissa funktioner i operativsystemet så att du måste ange ett lösenord för att kunna avinstallera appen eller göra en fabriksåterställning av telefonen.

Kontroll via webbgränssnitt. För att fjärrstyra telefonen loggar du vanligtvis in på en webbsida hos app-utvecklaren. Där finns karta för spårning, ­kontrollpanel för ­fjärrstyrning, och så vidare.

Kontroll via sms. De flesta appar går även att styra med ­kommandon på sms. Det kräver att sändarens nummer är registrerat av appen och att man ­använder korrekta ­kommandon och oftast även en pin-kod för ökad säkerhet.