Du känner säkert redan till att du bör köra Windows Update med jämna mellanrum för att alltid ha de senaste säkerhetsupp­dateringarna installerade. Windows Update håller dock endast koll på upp­dateringar som rör Microsofts egna program. Det betyder att du ovetandes kan sitta och köra program eller drivrutiner som är förlegade.

Att sitta och leta efter uppdaterade drivrutiner är dessutom tid som kan spenderas mer produktivt. Har du många olika enheter anslutna till din dator som skrivare, webbkamera, mus och grafikkort är det inte så enkelt att hålla reda på allt vad gäller drivrutiner.

Tack och lov finns det flera tjänster och program som automatiskt kollar vilken utrustning du har installerad på din dator, och dammsuger sedan internet för att ta reda på om det finns nya uppdaterade drivrutiner att ladda ned.

När du letar efter den här typen av program är det bra att vara på sin vakt. Det finns en uppsjö av program som utger för att uppdatera din dator och dina driv­rutiner, men i själva verket handlar det om skadeprogram som installerar allt från skadlig kod till virus och trojaner.

Trimma datorn, hålla virus borta eller redigera film och musik? På PC för Allas sajt Laddaner.nu hittar du massor av program att ladda ned – gratis och säkert.

De program vi har valt att testa är de program som fått bäst betyg av både användare och i olika tester på flera håll. Alla de testade programmen erbjuder bra stöd för att hitta uppdaterade driv­rutiner. Vissa av dem kan skilja sig något vad gäller prestanda och funktioner, men de är alla väl värda att titta på. Välj sedan det program som du känner passar bäst för dig.

Se upp för skojarprogram!
När du letar efter olika program som utlovar att sätta fart på din dator eller upp­datera den med de senaste drivrutinerna kan det vara läge att vara på sin vakt. Det är många skojare som sprider skadlig kod eller reklam via den här typen av program. Det bästa sättet att skydda sig är att använda sunt förnuft. Ladda endast ned program från kända sajter som PC för Allas sajt Laddaner.nu, Download.com eller liknande väletablerade tjänster som du litar på.